Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti„Na Ozrenu neće biti narušena životna sredina, a vjerujem da ćemo naći...

„Na Ozrenu neće biti narušena životna sredina, a vjerujem da ćemo naći zlato“

BANJALUKA – Miloš Bošnjaković, direktor međunarodne kompanije „Lykos Metals Limited“, na području opštine Petrovo vrši geološka istraživanja i tvrdi da stanovnici opštine Petrovo nemaju razloga za brigu i da ono što njegova firma radi neće uticati na životnu sredinu, niti na bilo koji način zagaditi vodu, zemlju ili uticati na zdravlje ljudi.

Bošnjaković je preko firme „Medeni Brijeg“ dobio dozvolu Ministarstva energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske da vrši geološka istraživanja na teritoriji opštine Petrovo, a za portal Energetikars.com je istakao da očekuje kao rezultat istraživanja zlato sa pratećim plemenitim metalima, srebro i platinu.

Mještane koji izražavaju nezadovoljstvo zbog istraživanja poziva da razgovaraju i da im predoči da nema skrivenih namjera, te da je sve po zakonu i propisima.

Vaša priča o istraživanjima na području BiH ne počinje ovdje na Ozrenu, radili ste ranije u Varešu. Kakve ste rezultate tamo postigli?

BOŠNJAKOVIĆ: Prvenstveno bih želio da razjasnimo da je Ozren širok pojam i misaono i fizički. Naša istraživanja se baziraju na samo neke dijelove opštine Petrovo. Pored Vareša bio sam dio tima koji se bavio geološkim istraživanjima i u Mojkovcu u Crnoj Gori. U Varešu sam osnivač lokalne firme koja se zove „Estern Mining“, a kasnije sam bio i suosnivač „Adriatic Metals-a“. Mediji u Federaciji BiH su ispratili varešku zlatnu priču – jednu dobru investicionu priču, gdje je lokalno stanovništvo prepoznalo ideju investitiora i dalo mu podršku i povjerenje. Postignut je vrhunski uspjeh. Dakle, veoma uspješna priča o saradnji lokalne zajednice i investitora.

Stanovnici opštine Petrovo su izrazili nezadovoljstvo zbog Vaše investicije i istraživanja. Zašto mislite da ste na drugačiji način dočekani u Republici Srpskoj?

BOŠNJAKOVIĆ: Veoma sam iznenađen negativnom pričom koja se pojavila. U martu smo započeli radove. Sedam ili osam mjeseci smo radili bez ikakvih problema. Niotkud, sredinom novembra počinju organizovani napadi na nas, prvenstveno preko društvenih mreža i nekih nevladinih organizacija. Nakon što se to počelo dešavati sastavili smo stručan tim iz raznih oblasti koji nam pomaže da identifikujemo odakle stižu sabotirajuće akcije. Pri kraju smo sa tim istraživanjem i nakon sto ga završimo preduzećemo zaštitne mjere koje nam dozvoljava zakon RS. Već sam govorio da svemu što radimo pristupamo kranje odgovorno. Iza nas stoji tim lokalnih, regionalnih ali i svjetskih stručnjaka kako bismo utvrdili stvarno stanje i činjenice, zaštitili poslovanje kompanije i njen ugled te kako bismo u skladu sa dostupnim pravima i odreagovali.

Pored negativnih komentara održani su i okupljanja mještana koji su protiv vašeg rada. Kako to komentarišete?

BOŠNJAKOVIĆ: Nije prvi put da se određeni mještani okupljaju kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv neke investicije. Kako su mi rekli lokalni domaćini mi smo četvrti investitor koji se prosto tjera iz ove opštine. Kome nije u interesu da se opština Petrovo razvija? Čuo sam da je dulum zemlje preko Spreče u Federaciji milion maraka, a da je dulum zemlje sa strane Spreče gde je Petrovo 500 maraka. Ko ima interes da se ne razvija opština Petrovo? Odgovor ostavljam onima koji budu čitali intervju da zaključe sami! Pitanje za one koji žele da znaju istinu je i ko u ovim teškim ekonomskim vremenima i na osnovu čega donosi odluke da se bez dijaloga pokuša zaustaviti ozbiljna investicija od šest miliona maraka. Ova investicija bi iz temelja promijenila lice i naličje opštine Petrovo. Uspješnim završetkom geoloških istraživanja vrijednost zemlje i nekretnina i svega što se nalazi u Petrovu bi značajno porasla. O mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta i ekonomskom jačanju Petrova i regije suvišno je i govoriti, ali to nekom ne odgovara. Mi znamo i kome, ali nije vrijeme da o tome pričamo.

Nije svejedno investitoru kada se mještani gdje radite bune protiv vas – je li tako?

BOŠNJAKOVIĆ: Želim da naglasim da nismo ljuti na mještane MZ Sočkovac koji su najglasniji u svom negodovanju. Sigurni smo da su izmanipulisani o poslu koji radimo u njihovoj opštini. To su zlonamjerna puštanja informacija među građane. Još jednom naglašavam da mi kao investitor želimo da se sretnemo sa mještanima MZ Sočkovac licem u lice, da odgovorimo na njihovu zabrinutost. Pozivam načelnika opštine Petrovo da nam konačno organizuje taj susret sa mještanima Sočkovca ili bilo koje druge MZ. Sve ovo što se kreira znamo od koga i zbog čega dolazi. Ovo nije u interesu građana Petrova, Republike Srpske i nas kao investitora i nadamo se da ćemo sve ovo uskoro prevazići.

Šta vi, ustvari, radite na prostorima opštine Petrovo?

BOŠNJAKOVIĆ: Mi se bavimo osnovnim geološkim istraživanjima baziranim na istorijskoj građi iz 1969. godine, istraživanja koja je izvodila tadašnja država. Plasiraju se laži da smo ćerka kompanije „Rio Tinto“, kako kopamo litijum, kako smo izbušili već osam bušotina, kako tražimo nikl… Što su neistine. Poznato je da je ovaj prostor mineralizovan. To je činjenica. Geološkim istraživanjima na bazi istorijske građe pokušavamo doći do informacije da li je mineralizacija prisutna i koji je mineral količinski i ekonomski isplativ.

Koliko mogu da traju istraživanja i šta slijedi nakon istih?

BOŠNJAKOVIĆ: Po zakonima Republike Srpske možemo maksimalno da istražujemo četiri do četiri i po godine. Za to vrijeme smo obavezni da se obratimo institucijama Republike Srpske i da im dostavimo sve podatke prikupljene tokom istraživanja. Završetkom istraživanja i predajom elaborata Republici Srpskoj saopštićemo šta smo pronašli na određenom istražnom prostoru i da li postoji ekonomski isplativ rudarski projekat. Ako postoje ekonomski opravdane rezerve nekog od očekivanih minerala, Republici Srpskoj i opštini Petrovo dostavićemo biznis plan za sljedeću fazu investicije. Tu fazu RS i lokalna zajednica mogu prihvatiti, odbaciti ili tražiti dodatne informacije.

Pominje se da su pojedini dioničari vaše kompanije sa naših prostora, te da tu postoji sukob interesa sa njihovim državnim poslovima. Kako to komentarišete?

BOŠNJAKOVIĆ: Po zakonima Australije, gdje je naša kompanija registrovana, mi ne prodajemo naše dionice, to rade licencirane brokerske kuće. Imamo više dioničara sa balkanskih prostora i oni su prošli zakonsku regulativu da kupe naše dionice naše kompanije. Ako neko od njih ima sukob interesa prema zakonima RS, onda će to nadležne institucije ovdje da rješavaju i to nema nikakve veze sa našom kompanijom. Svaki građanin svijeta, svakog dan, može kupovati i prodavati naše dionice kao i dionice svih ostalih kompanija listiranih na Astralijskoj berzi ASX. Da ne pomislite da izbjegavam odgovor na Vaše pitanje, to pominjanje samo pojedinih naših dioničara sa ovih prostora mi liči na neke lične obračune koji nemaju nikakve veze sa našom kompanijom.

Kako komentarišete stav pojedinih sveštenika SPC o geološkim istraživanjima?

BOŠNJAKOVIĆ: Kad je u pitanju Srpska pravoslavna crkva biću veoma pažljiv u komentarisanju uzimajući u obzir moje uvažavanje, vjerovanje i poštovanje SPC. Mislim da su neki komentari vjerodostojnika naše crkve zloupotrebljeni. Sud o tome će dati vjerujući narod SPC. Ono što me je iznenadilo i zbunilo jeste da se oltar SPC koristi za političke govore! Zloupotrebljava se od strane profesionalnih političara i pri tome niti jedna izjava tog istog političara nije bila istinita. Toliko o tome. Neka vjerujući narod donosi svoj sud o ovakvim potezima pojedinih sveštenika SPC.

Pominje se da ste prva firma iz Srpske listirana na ASX berzi. Možete li približiti to našim čitaocima?

BOŠNJAKOVIĆ: Tako sam i sam čuo, da smo mi prva firma koja dolazi sa australijske berze. S obzirom na to da je berzansko poslovanje uređeno po najvišim svjetskim standardima, sama činjenica da je neka kompanija sa sjedištem u RS listirana na jednoj takvoj berzi donosi određen benefit za ekonomiju i reputaciju RS. Mi smo na australijskoj berzi koja je, pored američke i londonske, najjača berza na svijetu, a poznata je kao najstroža prema uslovima poslovanja. To što se naša kompanija nalazi tu gdje jeste daje i finansijski i ekonomski kredibilitet Vladi RS. To je poruka i drugim investitorima da je Republika Srpska plodno tlo za investiranje. U svakoj našoj dokumentaciji piše da su naši projekti u Republici Srpskoj.

Šta od minerala tražite na teritoriji opštine Petrovo?

BOŠNJAKOVIĆ: Istorijska istraživanja iz 1969. godine pokazala su da na teritoriji opštine Petrovo ima bakra, nikla, kobalta, cinka. Sada, primjenom novih dosta savremenijih metoda mi analiziramo vrste stijena i, oslanjajući se na dosadašnje rezultate, možemo Vam reći da su očekivanja koja smo postavili – Zlato sa pratećim plemenitim metalima, srebro i platina – sasvim realna.

Sama informacija da postoje nalazišta zlata u Republici Srpskoj bila bi svjetska vijest. Kako bi to uticalo na reputaciju naše države?

BOŠNJAKOVIĆ: Svuda u svijetu pronalazak zlata je svjetska vijest, kada nađemo zlato na ovim prostorima, a čvrsto vjerujemo u to da ga ima u ekonomski opravdanim količinama – Petrovo i ekonomija RS bi bile na svim svjetskim kartama. Značajno bi se podigao kreditni rejting RS u svijetu, kao i njen ekonomski potencijal. To važi i za druge minerale. Zlato ipak ima daleko najveću vrijednost. S obzirom na to da radimo po najpoznatijim svjetskim JORC standardima, što je garancija da se radi na najsavremeniji i najodgovorniji način. Veliki sam optimista da ćemo pronaći ono što tražimo.

Da li nužno znači da se, ukoliko pronađete zlato, mora otvarati rudnik?

BOŠNJAKOVIĆ: To će biti odluka lokalne zajednice i Vlade RS, a ne vidim zašto se ne bi otvorio rudnik zlata. Najbitnije je da mi damo „konturu“ rudnom tijelu zlata, srebra ili platine, a onda će i nama kao investitoru, zatim opštini Petrovo, Vladi RS i svim Ozrencima muke biti „zlatne“.

Pored Vaših projekata u sklopu „Lykosa“ pominje se da učestvujete u više projekata u Srbiji. Šta nam možete reći o tome?

BOŠNJAKOVIĆ: To je neistina. Nemamo niti jedan projekat u Srbiji. Imamo tri projekta u Republici Srpskoj. Jedan je u Petrovu, drugi u Čajniču, a treći u Mrkonjić Gradu i Jezeru.

Opština Petrovo se obratila resornom ministarstvu u vezi sa Vašim radom i dozvolama koje posjedujete. Koji je Vaš komentar?

BOŠNJAKOVIĆ: Ministarstvo je nedavno na zahtjev opštine Petrovo obrazložilo našu poziciju i aktuelne dozvole. Objasnili su da imamo pravosnažnu dozvolu za geološka istraživanja i da nema nikakvih smetnji da ih nastavimo. Čim se zima smiri nastavljamo naša geološka istraživanja na području opštine Petrovo.

Koliko imate zaposlenih geologa?

BOŠNJAKOVIĆ: Trenutno imamo deset geologa u firmi, a u proljeće ćemo primiti još deset mladih koji će proći naš trening. Čuo sam za šalu da imamo više geologa nego čitav Geološki zavod RS-a! Glavni geolog koji vodi naš geološki tim je naše gore list i došao je iz Australije, a bio je prvi geolog najveće rudarske firme na svijetu koja se bavi isključivo zlatom. Nadamo se da Vam to govori nešto više o strategiji naše kompanije i šta tražimo, na koji način, ali i šta ćemo naći. U firmi nas ima nešto manje od trideset, a sa podizvođačima i konsultanitma  preko pedeset. „Lykos Metals Limited“ je došao da investira u Srpsku i ima obavezu i želju da poštuje domaće zakonodavstvo.

Šta slijedi nakon negodovanja zbog Vaših istraživanja?

BOŠNJAKOVIĆ:
Daleko smo od nekoga ko želi da se bavi prepucavanjima i davanjem senzacionalističkih izjava i naslova. Bavimo se samo provjerenim informacijama. Mi nismo u strahu, panici ili neaktivni. Aktivno se bavimo uključivanjem u lokalnu zajednicu na svim našim projektima pa tako i u Petrovu. Skoro smo završili prvu humanitarnu akciju, a imamo i divnu saradnju sa sportskim klubovima. Ponosni smo sponzor Judo kluba Ozren iz Petrova, a realizuje se i saradnja sa FK Kakmuž. Ne osjećamo neprijateljsku nastrojenost na prostoru opštine Petrovo. Možemo reći da smo na osnovu dosadašnjeg iskustva uspjeli podijeliti stanovništvo u neke tri fiktivne grupe – mještane koji sarađuju, rade s nama i učestvuju u našim akcijama ili nas bar podržavaju, zatim mještane koji su zabrinuti zbog neinformisanosti – njih razumijemo, trudimo se da ih uputimo, odgovorimo im na sva pitanja i racionalizujemo razloge njihovog straha. Uvijek smo otvoreni za komunikaciju i davanje odgovora. Postoji i mala grupa mještana koja je izmanipulisana i aktivno se bavi negodovanjem. U kontaktu smo sa nekima od njih i trudimo se da svojom transparentnošću razriješimo naše neslaganje.

Energetikars.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti