Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDigitalni vodič – brži put do investicija u energetskom sektoru

Digitalni vodič – brži put do investicija u energetskom sektoru

NEUM – Digitalni vodič za investitore, odnosno web aplikacija sa listom dozvola neophodnih za izgradnju energetskih objekata u BiH, predstavljen je danas u Neumu uoči otvaranja Energetskog samita 2022.

Digitalni vodič izradila je USAID EPA s namjerom da vodič pomogne investitorima da se lakše snađu u složenoj proceduri izdavanja dozvola u BiH i da bolje pripreme investicije za energetske projekte.

Digitalni vodič dostupan je na adresi https://vodic.usaidepa.ba/.

„Vodič omogućava da sa bilo koje lokacije, bilo kada, imate personalizovani pregled potrebne dokumentacije za razvoj svog energetskog projekta“, poručilu su iz USAID-a.

U Digitalnom vodiču investitori mogu da nađu informacije o svim potrebnim dozvolama, nadležnim organima, procedurama koje investitor mora proći, rokove i druge korisne informacije.

„U vodiču je više od 140 propisa, više od 50 dozvola i više od 30 nadležnih institucija“, rekla je šefica Misije USAID u BiH Courtney Chubb.

Ona je istakla da će vodič pomoći da se poboljša investiranje u energetski sektor, da će to uticati i na proširenje drugih investicija, otvaranje radnih mjesta, diverzifikaciju i prelazak na obnovljive izvore energije…

„U energetskom sektoru je kompleksna situacija po pitanju dobijanja dozvola, USAID je krenuo od toga da pojednostavi procedure, da građani i investitori imaju jasne informacije“, istakla je Chubb.

Dodala je da ovim vodičem građani i investitori imaju na jednom mjestu sve.

„Ovaj vodič je ogroman korak koji BIH može da donese energetski prosperitet i energetsku budućnost“, istakla je Chubb.

Energetski samit 2022 počinje sutra u Neumu i okupiće predstavnike domaće vlasti ambasadore SAD, Njemačke, Velike Britanije, Delegacije EU u BiH, predstavnike Energetske zajednice i druge.

Energetikars.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti