Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZbog suše i skoka cijena Albanija  gasi gradsku rasvjetu

Zbog suše i skoka cijena Albanija  gasi gradsku rasvjetu

TIRANA, Albanska vlada je naložila svim gradovima da, ukoliko bude potrebno, ugase svjetla u javnim ustanovama i da isključe uličnu rasvjetu zbog energetske krize koju su izazvali suša i nagli rast cijena struje.

Zbog nestašice vode, državna elektroenergetsko preduzeće KESH zaustavilo je 11 od 13 turbina u hidroelektranama i primorano je da najveći dio potreba za uvozom zadovolji iz uvoza.

 

Kako piše SEEbiz, hidroelektrane već mjesecima imaju problem s oskudnim padavinama, a ionako teška situacija prerasla je prošle godine u krizu kada su cijene struje postale pet puta više, ne samo u Albaniji, već i u drugim evropskim zemaljma.

Takođe, ruska invazija na Ukrajinu dodala je ulje na vatru i vlada je objavila da bi cijene mogle dođu i do 1.000 evra po megavat-satu.

„Sljedeće dvije nedelje neće biti kiše i stvari se samo pogoršavaju, zato moramo da se oslanjamo na uvoz“, rekla je u nedelju ministarka energetike Belinda Baluku (Belinda Balluku), prenosi SEEbiz.

KESH je objavio da su rezerve vode u njegova tri bazena na Drini dovoljne za samo 315 GWh, u odnosu na 1.230 GWh u isto vrijeme prošle godine, a u sličnoj su situaciji i manje hidroelektrane u privatnom vlasništvu, koje čine oko 40 posto proizvodnje.

SEEbiz piše i da je Albanija odbila da povisi cijene struje za domaćinstva i odlučila da pokriva troškove uvoza, i to oko 550 miliona evra, iako ima i stručnjaka koji smatraju da bi ta cifra bila milijardu evra.

Inače, Albanija pokušava da diverzifikuje proizvodnju struje izdavanjem dozvola vetroelektranama i fotonaponskim sistemima kako bi rješila problem potpune zavisnosti od struje iz hidroelektrana, a bez korišćenja fosilne energije u njenoj proizvodnji. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti