Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNajveći koridor čiste energije na svijetu: “Proizvodi tri biliona kVh struje”

Najveći koridor čiste energije na svijetu: “Proizvodi tri biliona kVh struje”

PEKING – Kumulativna proizvodnja električne energije šest hidroelektrana na glavnom toku kineske rijeke Jangce premašila je tri biliona kVh električne energije.

Ta količina energije mijenja ugalj koji bi bio ekvivalentan smanjenju 240 miliona tona emisije ugljenika, navodi se u izvještaju koji je objavio “Čajna tri gordžes korporejšn” u subotu.

Baihetan, zajedno sa hidroelektranama Vudongde, Ksiluodu, Ksiangjiaba, Gedžouba i branom Tri klisure na glavnom toku rijeke Jangce, formirali su najveći svjetski koridor čiste energije, navodi se u izveštaju koji prenosi Serbian.cri.cn.

Od kada je prvi blok pušten u rad u julu 1981. godine, šest hidroelektrana je do sada proizvelo više od tri hiljade milijardi kVh snage, što je ekvivalentno uštedi oko 910 miliona tona standardnog uglja i smanjenju emisija od oko 240 miliona tona ugljen-dioksida.

Trenutno je u funkciji 101 proizvodna jedinica iz šest hidroelektrana na rijeci Jangce, sa ukupnim instaliranim kapacitetom od više od 62 miliona kilovata, što čini oko 16 odsto instaliranih hidroenergetskih kapaciteta Kine, prenosi B92. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti