Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEvropsku sedmicu mobilnosti obilježava sedam gradova u BiH

Evropsku sedmicu mobilnosti obilježava sedam gradova u BiH

BANJALUKA – Glavni gradovi i opštine zapadnog Balkana priključili su se i ove godine Evropskoj sedmici mobilnosti, a među opštinama iz BiH koje učestvuju u sedmodnevnoj akciji promocije zdravog života, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su Bijeljina, Sarajevo, Vlasenica, Vogošća, Mostar, Zavidovići i Banjaluka.

Radi se o regionalnom programu za za Energiju, transport i zaštitu klime (ORF-ETC) Generalne direkcije za životnu sredinu Evropske komisije (GIZ) koja se sprovodi u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Evropske unije.

Ovogodišnja tema je „Bolja povezanost“, a cilj je da se podstakne, kako su rekli organizatori, “sinergija između ljudi i mjesta koji nude svoju stručnost, kreativnost i predanost u podizanju svijesti o održivoj mobilnosti, te promovisanje promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti”.

Evropska sedmica mobilnosti traje od 16. do 22. septembra 2022. godine, a Centar za životnu sredinu iz Banjauke je nacionalni koordinator ove kampanje i pozvao je sve opštine i gradove u BiH da se priključe obilježavanju, kao i da 22. septembra obilježe “Svjetski dan bez automobila”.

“Za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti sedam gradova i opština iz Bosne i Hercegovine prijavili su svoje učešće. Na području Banjaluke organizovana je foto-izložba “Mobilnost i mi” u Vagon Gallery-ju. Sa Gradskom upravom Banjaluke u Domu omladine imaćemo panel diskusiju na temu “Bolja povezanost”, a 21. po redu banjalučku biciklijadu “Dva su točka dovoljna” održaćemo 22. septembra” u 18 časova”, najavili su iz centra.

GIZ je ovu prvu sedmicu mobilnosti održao 2002. godine, a broj gradova koji ove godine učestvuju je 2071 iz 41 države svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Kampanja EMW 2022 organizuje se u 35 gradova i opština zapadnog Balkana, a uključuje javne institucije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i građane. Sve aktivnosti promovišu javni prevoz, biciklizam, pješačenje i druge oblike održive mobilnosti.

EMW je vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Promoviše promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih prevoznih rješenja.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti