Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIz Rosnefta poručili: Preuzimanje rafinerija u Njemačkoj je nezakonito

Iz Rosnefta poručili: Preuzimanje rafinerija u Njemačkoj je nezakonito

MOSKVA – Ruska naftna kompanija PJSC Rosneft saopštila je da je ovonedjeljna zapljena njene njemačke jedinice bila nezakonita i da će razmotriti sve mjere kako bi zaštitila vlasništvo nad imovinom.

Njemačka vlada preuzela je kontrolu nad imovinom Rosnefta, uključujući tri rafinerije nafte, pošto je Berlin preuzeo potpunu kontrolu nad energetskom industrijom u Njemačkoj kako bi obezbijedio snabdijevanje i prekinuo deceniju duboke zavisnosti od Moskve.

Rosneft je saopštio da je taj potez predstavljao eksproprijaciju vlasničkih sredstava u koju je uložio 4,6 milijardi evra (4,6 milijardi dolara) za preradu, navodi se u saopštenju kompanije kasno u petak.

Ruska kompanija je saopštila da će “razmotriti sve moguće mjere za zaštitu svojih akcionara, uključujući i pravni postupak”.

Administracija kancelara Olafa Scholtza odlučila je da zapljeni imovinu nakon višemjesečnih pregovora dok je vlada nastojala da osigura da učešće Kremlja u ključnim rafinerijama ne postane prijetnja u toku priprema Njemačke da prestane da kupuje rusku naftu do kraja godine.

Uprkos zapljeni imovine, Rosneft je saopštio da je kompanija “spremana da razgovara o mogućim parametrima novog ugovora pod uslovom garancija za plaćanje isporučenih sirovina”. Bloomberg Adria

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti