Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUšteđeno 50 miliona evra pomjeranjem početka grijne sezone

Ušteđeno 50 miliona evra pomjeranjem početka grijne sezone

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da je pomjeranjem početka grijne sezone ostvarena ušteda više od 50 miliona evra.

„Srbija je spremna za zimu. Grijna sezona je uspješno počela, zaključno sa 10. oktobrom su napravljene sve pripreme. Potrebno je da se uhodamo, primjećeni su neki rutinski kvarovi, ali ništa što ranije nije bio slučaj“, rekla je Đedović, prenosi Beta.

Dodala je da će biti dovoljno energenata, „ako ne bude nepredviđenih situacija”.

Ona je rekla da je globalna situacija neizvjesna i da ne zavisi samo od Srbije.

 „U Mađarskoj imamo oko 380 miliona kubika gasa i to je nešto na čemu je tehnička vlada vrijedno radila, u Banatskom dvoru imamo oko 280 kubika gasa”, istakla je ministarka i dodala da je, što se štednje tiče, „potrebno da shvatimo postepeno da odgovornost kreće od pojedinaca“.

Temperature u stanovima će, prema njenim rečima, biti 20 stepeni i da je za sada odluka takva.

„Ako spoljne temperature ne padnu ispod 16 stepeni, sistem se sam niveliše i greje manje“, rekla je Đedović i navela da ima u rezrevama oko 35.000 tona mazuta i da je to „dovoljno u ovom momentu“.

Kada je reč o uglju, Đedović je navela da ga u rezervama ima 1,2 miliona tona i da se radi na njegovom daljem uvozu. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti