Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAkcije koje je Mitrović kupovao za 0,20KM vlast plaća pet puta više

Akcije koje je Mitrović kupovao za 0,20KM vlast plaća pet puta više

BANJALUKA – Akcijski fond Republike Srpske platiće 0,99 KM za svaku akciju preduzeća “Sarajevo Gas” iz Istočnog Sarajeva, navodi se u njihovom obavještenju o namjeri objavljivanja ponude.

Iste te akcije aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović prije nešto više od godinu dana kupovao je po pet puta manjoj cijeni.

Akcijski fond zajedno sa Fondom za restituciju i Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske imaju 45 odsto akcija u ovom društvu.

Preostalo je da preuzmu još 9.019.776 akcija za koje će izdvojiti nešto preko devet miliona maraka.

“Ta cijena je utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja”, navodi se u obaviještenju.

Inače, osnovni kapital “Sarajevo Gasa” iznosi 16.399.601,00 KM i podijeljen je na isto toliko redovnih akcija.

FOTO: CAPITAL

Podsjećamo, akcije koje Akcijski fond sada kupuje za marku, ministar Mitrović prije nešto više od godinu dana preko svojih preduzeća kupovao po cijeni od 0,20 KM.

On ih je nedavno, neposredno prije nego je vlast u Srpkoj objelodanila kako ide u kupovinu “Sarajevo Gasa” prodao po cijeni od 0,70 KM i tako ekstra profitirao.

Da je Vlada Republike Srpske kupovala po toj cijeni uštedila bi 7,2 miliona maraka.

Direktor kompanije Nedeljko Elek nedavno je za “Nezavisne novine” ocijenio da je ovo dobar potez vlasti jer se svi bore za energetsku nezavisnost.

Nije objašnjeno zašto se umjesto kupovine akcija, vlast nije odlučila na dokapitalizaciju i na taj način stekla veći udio, a društvo bi finansijski stabilnije.

Trenutno najveći akcionar “Sarajevo Gasa” je “Raiffeisen banka – Kastodi” iz Sarajeva sa 31,69 odsto akcija. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti