Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZastoj tankera na turskim obalama

Zastoj tankera na turskim obalama

ANKARA – Naftni tankeri napravili su saobraćajnu gužvu kod obale Turske dan nakon što je Zapad uveo ograničenje cijene ruske nafte, dok Ankara insistira da se dostavi novi dokaz osiguranja svih brodova, piše “Fajnenšel tajms”.

Najmanje 19 naftnih tankera čeka na prolaz kroz turske vode, navodi se u tekstu uz citiranje brodskih brokera, naftnih trgovaca i servisa za satelitsko praćenje.

Brodovi su se usidrili nedaleko od Bosfora i Dardanela, dva moreuza koji povezuju ruske crnomorske luke sa međunarodnim tržištima.

Ove sedmice na snagu je stupilo ograničenje cijene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. Mjeru su uveli Grupa sedam, Australija i 27 zemalja EU.

Sporazumom je dozvoljeno transportovanje ruske nafte u treće zemlje tankerima iz G7 i članica EU, kao i korištenje usluga osiguranja ukoliko je teret plaćen po cijeni koja je na nivou ograničenja ili niža.

Rusija je danas saopštila da će odluka Zapada destabilizovati globalno tržište energenata, ali da neće uticati na njenu “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti