Utorak 19. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Đokić: Zaključci „Balkan Solar Summita“ će biti kao putokaz

Đokić: Zaključci „Balkan Solar Summita“ će biti kao putokaz

BANJALUKA – „Balkan Solar Summit“ je važan događaj, koji okuplja cijeli region i predstavlja dobru priliku i mjesto za razmjenu znanja, iskustava i prakse, kao i promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske i regiona, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

„Uvjeren sam da će konferencija dati konkretne odgovore na mnogobrojna pitanja i nedoumice, kao i kvalitetne zaključke koji će nam biti putokaz ka ostvarenju zacrtanih ciljeva“, ističe Đokić.

Prema ministrovim riječima Republika Srpska i zemlje regiona će morati da promijene strukturu svog energetskog sektora, koji će dobiti više obnovljivih izvora energije, kao i da bolje sarađuju u ovim pitanjima.

„Stoga je ulaganje u ovaj potencijal i korištenje ovih izvora energije od ključnog značaja u postizanju ciljeva koje smo definisali našim strateškim i zakonskim propisima i obavezama definisanim Ugovorom o Energetskoj zajednici“, kaže Đokić.

Vlada Republike Srpske uspjela je, dodaje, da ovaj sektor predstavi kao područje u kome leži veliki kapacitet za razvoj novih projekata i, samim tim, veći priliv novca u privredu.

„To su prioritetna područja na kojima se bazira naš dalji razvoj i koja ulijevaju nadu u jedan daleko kvalitetniji i bolji život naših građana, a od efekata tih investicija će veliku korist imati svi. Iskreno vjerujem da je budućnost Republike Srpske u razvoju sektora obnovljivih izvora energije, pa i solarne energije, veoma svijetla“, kaže ministar energetike i rudarstva RS.

„Balkan Solar Summit“, koji je posvećen solarnoj industriji i solarnoj energiji, se održava 9. i 10.februara u Banjaluci, u Banskom dvoru, a okupiće vodeće regionalne stručnjake iz ove oblasti, navodi se u saopštenju organizatora.

“Stručnjaci će tokom panela i predavanja predstavnicima biznis sektora i investitorima približiti benefite solarnih elektrana, te buduće perspektive i najnovije trendove u ovom segmentu. Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske”, objašnjeno je u saopštenju organizatora.

Govoreći o aktivnostima koje resorno ministarstvo preduzima u afirmaciji korištenja solarne energije i izgradnje solarnih elektrana, Đokić ističe kao najvažnije donošenje zakonskog okvira koji omogućava afirmaciju ovog resursa i njegovo stavljanje u funkciju razvoja naše zemlje.

Uvedena je i kategorija kupac-proizvođač i kategorija zajednica obnovljive energije, sa ciljem povećanja broja proizvođača električne energije prvenstveno za vlastite potrebe.

Sve navedeno će, kaže ministar Đokić, znatno uticati na povećanje izgradnje objekata ove vrste i povećanje udjela tzv. „zelene“ energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srpskoj.

Đokić je rekao da je primjena mjera energetske efikasnosti izuzetno važan segment u obezbeđenju održivosti naše privrede i da ima višestruke koristi.

Sve odgovore u vezi gradnji solarnih elektrana i drugih zanimljivih tema iz ove oblasti zainteresovani imaju priliku čuti upravo na „Balkan Solar Summitu“.

“Prijave su putem www.solarsummit.ba, a broj kotizacija je ograničen”, navedeno je u saopštenju organizatora.

P. R.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti