Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostMaksimović: „Balkan Solar Summit“  je važna prilika za kompanije i investitore

Maksimović: „Balkan Solar Summit“  je važna prilika za kompanije i investitore

BANJALUKA – Investiranje u solarne elektrane je isplativo i broj realizovanih investicija je u stalnoj ekspanziji i kod nas, ali i regionalno, kaže Siniša Maksimović, direktor kompanije ETMAX.

On ističe da područje Balkana predstavlja sve značajnijeg aktera u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

ETMAX  je generalni sponzor „Balkan Solar Summita“, koji će se održati 9. i 10. februara u Banskom dvoru u Banjaluci, koja će ta dva dana biti centar solarne industrije.

Koji su benefiti za privredu i kompanije ukoliko pređu na obnovljive izvore energije, kao što je solarna energija?

MAKSIMOVIĆ: Važnost obnovljivih izvora energije u energetskom miksu je neupitna i svakim danom sve više dobija na značaju. Ono što je karakteristika korištenja solarne energije i gradnje fotonaponskih sistema različite namjene je u relativnoj bržoj i jednostavnijoj izradi tehničke dokumentacije, kao i u izvođenju samih elektrana, u odnosu na druge tipove elektrana. Naša područja su adekvatna u smislu prirodnih predispozicija za korištenje solarne energije za proizvodnju električne energije i ekspanzija investicija koje vidimo danas je svakako očekivana. Ipak, kada se dugoročno posmatra, mi smo sada u početnim fazama razvoja sektora korištenja OIE, odnosno korištenja solarne energije. Benefiti za privredu od izgradnje fotonaponskih sistema, zavisno od namjene su brojni: od ostvarivanja ušteda, povećanja prihoda, diverzifikacije poslovnih djelatnosti, do benefita u održivim praksama. Izgradnja fotonaponskih elektrana se smatra značajnim razvojnim iskorakom za kompanije i doprinosi pored direktnih i indirektnih finansijskih efekata i prepoznatljivosti društveno odgovornog djelovanja.

FOTO: ETMAX

Da li je investiranje u solarne elektrane isplativo, te koje biste savjete dali budućim investitorima?

MAKSIMOVIĆ: Da, investiranje u solarne elektrane jeste isplativo i broj realizovanih investicija je u ekspanziji i kod nas, ali i regionalno. Prateći medije i sami možete vidjeti koliko je novih projekata najavljeno ili realizovano na regionalnom nivou, što govori da šire područje Balkana predstavlja sve značajnijeg aktera u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Posmatrajući sadašnji trenutak i oscilacije cijena električne energije na širem nivou, povrat investicija je brži i opravdanost investiranja u solarne elektrane je sve vidljivija. Kao preporuku kompanijama, možemo naglasiti da je važno da budući investitori u pripremnoj fazi, kada donesu odluku da investiraju, odaberu pouzdane projektante i izvođače, koji mogu da osiguraju kvaliteno projektovanje i izgradnju. Posebna pažnja treba da se obrati na kvalitet opreme koja se instalira, jer se pažnja treba posvetiti kvalitetu  svih komponenti elektrana. Mi u ETMAX- u smo razvili dio komponenti za elektrane u vlastitoj proizvodnji, a kompletna oprema koju instaliramo je vrhunskog kvaliteta i sa maksimalnim garantnim rokovima za ovaj tip objekata. ETMAX je inače jedna od rijetkih kompanija na našem tržištu sa uspostavljenom kompletnom uslugom investitorima, od projektovanja, izgradnje i instalacije opreme, kao i usluga nadzora rada i održavanja.

Šta učesnici mogu čuti u okviru vašeg panela na „Balkan Solar Summitu“?

MAKSIMOVIĆ: ETMAX d.o.o se na „Balkan Solar Summitu“ predstavlja prvog dana, tačnije 9. februara, u okviru panela pod nazivom „Projektovanje i izvođenje solarnih elektrana“. Tokom panela ćemo ukazati na važne elemente u projektnoj i fazi izvođenja solarnih elektrana, održavanju, važnosti instaliranja kvalitetne opreme, radi osiguranja maksimalnih rezultata u proizvodnji električne energije. Panelisti će sa različitih aspekata ukazati na najvažnije elemente procesa, od projekta, do solarne elektrane u funkciji, jer želimo da kroz panel ukažemo na sve bitne elemente. Da bismo prenijeli što više važnih informacija prisutnima, na panelu na kojem učestvujemo će pored predstavnika ETMAX-a, učestvovati kao panelisti i predstavnici institucija u sektoru, koji će ukazati na zakonske regulative i bitna pitanja u tom dijelu procesa. Takođe, na panelu će biti predstavnici kompanija naših partnera, koji će ukazati na tehnološke aspekte opreme za solarne elektrane, nove trendove i inovativna rješenja i koliko je kvalitet opreme neophodan preduslov za dugoročno funkcionisanje solarnih elektrana.  Kada govorimo o važnosti povezivanja u sektoru solarne industrije, izuzetno je važno da kompanije iz sektora imaju priliku da na dešavanjima formata kakav je „Balkan Solar Summit“ predstave svoj rad, reference, da razmjenimo ideje i kontakte. Mi kao generalni sponzor summita, a inače kroz naš svakodnevni rad i djelovanje,važna  nastojimo da prenesemo što više informacija budućim investitorima i  da im ukažemo na investicione i razvojne mogućnosti u sektoru OIE kod nas. PR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti