Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVrijednost nafte oko 82 dolara

Vrijednost nafte oko 82 dolara

LONDON – Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod 84 dolara, budući da je zabrinutost za ekonomiju, uzrokovana povećanjem troškova zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama, potisnula u drugi plan očekivanja u vezi sa oporavkom u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela na jutarnjem trgovanju iznosi 82,11 dolara. Na američkom tržištu cijena naftom se trguje po ceni od 75,45 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

U fokusu tržišta ove nedjelje je zapisnik sa sednice američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed), uzimajući u obzir da su podaci objavljeni prošle nedelje pokazali zastoj u trendu slabljenja inflacije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Ulagače brine mogućnost da bi Fed u takvim uslovima mogao duže zadržati kamatne stope na višoj vrijednosti.

Viši troškovi zaduživanja značili bi sporiji ekonomski rast i potražnju za naftom.

Ulagače je nakratko umirilo istraživanje kompanije S&P Global, koje je pokazalo ubrzani rast aktivnosti u evrozoni u februaru, najavljujući da izgledi za ekonomiju u zoni primene zajedničke evropske valute nisu sumorni kao što se strahovalo.

Značajniji pad cijena zakočila je i nada da će ukidanje strogih mjera za suzbijanje korona virusa utrti put snažnijem rastu kineske privrede i potražnje za naftom.

Trgovci će s pažnjom pratiti i podatke o zalihama u SAD kako bi procijenili potražnju. Zbog praznika na početku sedmice, vlada i Američki institut za naftu (API) objaviće izveštaje dan kasnije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedeljak barel korpe nafte njenih članica koštao na 82,02 dolara.

Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti