Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSAD zabrinut zbog Saudijske Arabije, OPEC smanjuje proizvodnju nafte

SAD zabrinut zbog Saudijske Arabije, OPEC smanjuje proizvodnju nafte

RIJAD – Saudijska Arabija je zajedno s drugim članicama OPEC-a, krovne organizacije zemalja izvoznica nafte, najavila smanjenje snabdijevanja naftom, što će, između ostalih, naštetiti i SAD-u.

Razlog smanjenja je želja za povećanjem cijena nafte zbog straha od pada potražnje.

U sklopu koraka koji je proglašen nakon službenog sastanka OPEC-a, proizvodnja će se smanjiti za ukupno 1.16 miliona barela dnevno. Pad proizvodnje očekuje se sljedeći mjesec i nastaviće se do kraja godine.

SAD nezadovoljne smanjenjem proizvodnje

Ovo nije prvi put da Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju barela dnevno, nakon što je prošlog novembra najavila pad na dva miliona barela dnevno. Amerika je tada osudila ovaj korak.

Džon Kirbi, predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, osvrnuo se na saudijsku odluku na konferenciji za novinare, priznavši da je odluka o smanjenju proizvodnje iznenadila Amerikance.

Uprkos tome, Kirbi je naglasio da su SAD bile obaviještene o tom potezu unaprijed.

Osim Saudijske Arabije, proizvodnju su smanjili Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman, Alžir i Rusija, koja je u prošlosti smanjenjem proizvodnje reagovala na nametanje cjenovnih plafona za izvoz svoje nafte.

Za organizaciju OPEC to je nužan korak kako bi se stabilizovalo tržište nafte, nakon što je prošli mjesec cijena barela pala na oko 70 dolara, najniže u 15 mjeseci, prenosi “Jpost”. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti