Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji, snage 9,9 megavata

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji, snage 9,9 megavata

LAPOVO – Najveća solarna elektrana u Srbiji, snage 9,9 megavata koja će na godišnjem nivou proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije koja je dovoljna za oko 2.100 domaćinstava, puštena je u rad, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Elektrana „DeLsol“ koju je izgradila kompanija „MT-KOMEX“, nalazi se u opštini Lapovo i prostire se na 12,5 hektara, a za njenu izgradnju su korišćeni bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obe strane panela, zbog čega proizvode veću količinu struje, navodi se u saopštenju.

Ministarka Dubravka Đedović rekla je na otvaranju solarne elektrane da je to primjer kako se korišćenjem solarne energije može u isto vrijeme unapređivati sigurnost snabdijevanja strujom i zaštititi životna sredina.

Naglasila je da je zadatak države da stvara uslove da se grade nove elektrane sa obnovljivim izvorima energije, a da istovremeno energetski sistem sigurno snabdijeva građane i privredu.

Đedović je najavila da će izmjene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, „čime se otvara put da u narednih nekoliko godina naše kapacitete iz solara i vjetra povećamo oko tri puta“. Beta/N1

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti