Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Pokrenut zakonski proces za gasno čvorište

Pokrenut zakonski proces za gasno čvorište

ISTANBUL – Turska je pokrenula proces usvajanja zakonskih amandmana za projekat gasnog čvorišta koji je predložila Rusija, izjavio je danas turski ministar energetike Fatih Donmez i dodao da se očekuje da izmjene odobri predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Turski mediji su u četvrtak izvijestili da je parlament usvojio promjenu strukture državne naftne i gasne kompanije “Botas” s ciljem omogućavanja realizacije projekta gasnog čvorišta koji je predložila Rusija.

Imamo priliku da postanemo važan centar trgovine /gasom/ sa istočnoevropskim zemljama. Preduzeli smo korake u tom cilju. Kada naš predsjednik odobri izmjene zakona koji je usvojila skupština, biće uspostavljene nove zakonske mjere. Zakon je regulisao domaće tržište. Bio je restriktivniji. Novim zakonom smo obezbijedili veću slobodu“, rekao je Donmez stanici Si-En-En Turk.

Ministar je ocijenio da njegova zemlja ima kapacitet da uveze do 100 milijardi metara kubnih prirodnog gasa, od čega će 60 odsto biti potrošeno u zemlji, a 40 odsto može da se proda susjednim zemljama, podsjeća “Sputnjik”.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti