Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte na svjetskim tržištima i dalje u padu

Cijene nafte na svjetskim tržištima i dalje u padu

VAŠINGTON/LONDON- Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, pritisnute strahovanjima da će očekivano podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zakočiti ekonomiju i potražnju.

Prema posljednjim podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com u petak, cijena Brent nafte nastavila je da pada i trenutno iznosi 81,05 dolara, dok se teksaškom WTI naftom trguje po ceni od 77,32 dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva u četvrtak bila niža 1,65 dolara nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 81,47 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,61 dolar nižoj cijeni, od 77,55 dolara, prenosi Mina.

Trgovci su se fokusirali na izvjesno podizanje kamatnih stopa u SAD u maju, za četvrtinu procentnog poena, prema prognozama ekonomista koje je anketirao Reuters, što bi obilježilo kraj ciklusa najagresivnijeg zaoštravanja monetarne politike u proteklih 40 godina.

Njihova prognoza zasniva se na ocjeni o i dalje solidnom tempu zapošljavanja u najvećoj svjetskoj ekonomiji, nakon što su najnoviji podaci pokazali tek umjereni rast broja novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj sedmici.

Cijene su pritisnule i izjave izvora u trgovinskim i logističkim krugovima da će utovar nafte u lukama na zapadu Rusije u aprilu vjerovatno dostići najvišu vrijednost od 2019. godine, nagoveštavajući pojačano snabdevanje.

Pakistan je u međuvremenu od Rusije prvi put naručio naftu po sniženoj cijeni, po novom ugovoru koji bi mogao obuhvatiti oko 100.000 barela dnevno, saopštio je ministar za naftu.

Zabrinutost zbog izglednog podizanja kamatnih stopa u SAD i pojačano snabdijevanje potisnuli su u drugi plan podatak da su zalihe sirove nafte u SAD prošle sedmice pale 4,6 miliona barela, zbog pojačane prerade u rafinerijama i većeg izvoza, objavilo je Ministarstvo energetike.

Zalihe benzina oštro su porasle zbog razočaravajuće potražnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu cijena barela korpe nafte njenih članica pala 1,1 dolar, na 84,41 dolara. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti