Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Čile će nacionalizovati proizvodnju litijuma

Čile će nacionalizovati proizvodnju litijuma

SANTIAGO – Predsjednik Čilea Gabrijel Borić (Gabriel Boric) rekao je da će nacionalizovati industriju litijuma u ​​zemlji, drugog po veličini svetskog proizvođača metala neophodnog za baterije za električna vozila, kako bi unaprijedio ekonomiju i zaštitio životnu sredinu, piše Reuters.

Šokantan potez u zemlji sa najvećim svetskim rezervama litijuma bi vremenom prenio kontrolu nad ogromnim operacijama litijuma u ​​Čileu sa industrijskih giganata SKM i Albemarle na posebnu državnu kompaniju.

SKM, formalno nazvan Sociedad Kuimica i Minera de Chile, i Albemarle snabdevaju američku kompaniju Tesla, kao i korejski LG Energy i druge proizvođače električnih vozila (EV) i baterija.

Borić je rekao da će budući ugovori o litijumu biti izdavani samo kao javno-privatna partnerstva sa državnom kontrolom.

Vlada neće raskinuti postojeće ugovore, ali se nada da će kompanije biti otvorene za učešće države prije njihovog isteka, rekao je on. Aktuelni ugovor sa SKM-om ističe 2030. godine.

Borić je takođe rekao da će započeti dijalog sa zajednicama, kompanijama i zakonodavcima o stvaranju litijumske kompanije u potpunom vlasništvu države. Kompaniju bi trebalo da odobri državni Kongres. Borić je rekao da će plan predstaviti parlamentu u drugoj polovini godine.

Međutim, Kongres je provjeravao mnoge Borićeve ambicioznije prijedloge i početkom marta odložio prijedlog zakona o poreskoj reformi.

Borić je istakao da je naložio državnoj razvojnoj agenciji da zaduži državni Codelco, najvećeg svjetskog proizvođača bakra, da pronađe najbolje puteve za učešće vlade u vađenju litijuma u ​​solanama Atakame.

Borić je dodao da će vlada postići dogovore sa kompanijama koje trenutno imaju prava na vađenje litijuma u ​​solanama, ali nije poimenično naveo SKM ili Albemarle, prenosi Reuters.

Codelco će, zajedno sa državnom kompanijom Enamijem, dobiti ugovore za istraživanje i eksploataciju u oblastima u kojima sada postoje privatni projekti i biće zatraženo da procjeni da li bi imali koristi od državnog partnerstva prije nego što se formira nacionalna litijumska kompanija, rekao je on.

Ostala nalazišta sa litijumskim potencijalom procijeniće država, a privatne kompanije će imati „preferencijalnu opciju“ da se nadmeću za ugovor za vađenje litijuma zajedno sa nacionalnom litijumskom kompanijom. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti