Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMoskva će preusmjeriti 60 odsto izvoza nafte u Aziju

Moskva će preusmjeriti 60 odsto izvoza nafte u Aziju

MOSKVA – Rusija će ove godine preusmjeriti više od 60 odsto izvoza nafte i naftnih derivata sa EU u Aziju, izjavio je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

“Od 220 miliona tona sirovih i rafinisanih proizvoda koji su ranije bili namijenjeni EU, Rusija će 140 miliona tona preorijentisati na Aziju”, rekao je Novak.

On je dodao da će na Zapadu ostati oko 80-90 miliona tona proizvoda.

Rusija je preusmjerila svoje isporuke nafte kao odgovor na sankcije Zapada, nakon što je EU prestala da prihvata naftu iz te zemlje koja se transportuje morem.

EU, Grupa sedam /G7/ i zemlje saveznice uvele su u decembru embargo i ograničenje cijene od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Slična ograničenja uvedena su u februaru i za izvoz naftnih derivata.

Novak je ranije ove godine saopštio da je izvoz ruske nafte u 2022. godini porastao za 7,6 odsto na 242 miliona tona, a proizvodnja sirove nafte dostigla je 535,2 miliona tona, što je za dva odsto više nego u prethodnoj godini.

Rusija je povećala transport preko svoje velike dalekoistočne luke Kozmino, da bi preusmjerila snabdijevanje energijom u “prijateljske zemlje”. Kao rezultat toga, isporuke zemljama azijsko-pacifičkog regiona porasle su na 42 miliona tona godišnje, navodi “Raša tudej”.

Podaci ruske Federalne carinske službe pokazuju da je izvoz sirove nafte i naftnih derivata porastao za 42,8 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu i vrijedio je 383,7 milijardi dolara.

Novak je naveo da je obim isporuka nafte samo u Indiju porastao za 22 puta u 2022. godini.

Rusija je, takođe, bila najveći snabdjevač Kine naftom u prva dva mjeseca 2023. godine, sa obimom isporuke u januaru i februaru većim za 23,8 odsto na godišnjem nivou. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti