Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSolidarnost EU u kupovini gasa: Može da učestvuje i Srbija

Solidarnost EU u kupovini gasa: Može da učestvuje i Srbija

BRISEL – Evropska unija otvorila je platformu za zajedničku kupovinu gasa na kojoj snabdjevači mogu prijaviti prodajne količine.

Rok za prvu nabavku ističe danas, a do sada se registovalo više od 80 firmi. U narednih godinu dana Brisel će zajedničku nabavku gasa organizovati svaka dva mjeseca. U prilici da se prijave biće i nekoliko zemalja koje nisu članice, među kojima je i Srbija.

Zemlje Evropske unije dobile su zadatak da do novembra gasna skladišta popune do 90 odsto. Za ovu prvu zajedničku tranšu, svjetski dobavljači, do 9. maja, moraju dostaviti ponude, a iz konkursa su eliminisane i ruske kompanije i ruski gas. Cilj briselske energetske solidarnosti je da se, za sljedeću grijnu sezonu na vrijeme obezbijedi gas iz drugih izvora i to po najpovoljnijim cijenama.

“Prvi put u istoriji EU treba da damo sve od sebe i da gas kupujemo na zajednički način. Znamo da će gas još neko vrijeme igrati ulogu neophodnog prelaznog goriva”, kaže potpredsjednik Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič, piše “RTS”.

Bugaska, Rumunija, Mađarska i Slovačka sklopile posao sa azerbejdžanskim gigantom

Istovremeno, rješenja za energetsku krizu međusobno traže i pojedine članice. U Sofiji, u okviru zajedničke inicijative “Prsten solidarnosti” gasni operateri Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke sa azerbejdžanskim gigantom “Sokar” potpisali su gasni memorandum.

Predsjednik Bugarske, Rumen Radev ocjenjuje da će to osigurati bezbjednost snabdijevanja i diversifikaciju čitavog regiona centralne, istočne i južne Evrope – najbrže, najefikasnije i najjeftinije.

“Najbolje rješenje za trenutnu energetsku krizu je da se u Evropu može dopremati više gasa iz različitih resursa i ruta”, kaže ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

Predsjednik Azerbejdžana, Ilham Alijev naglašava da je ta zemlja veoma pouzdan partner u energetici spremna da ostvari sve ciljeve i doprema gas mnogim zemljama u Evropi.

Austrija i Slovenija koje su zavisile od ruskog gasa, solidarnost sada traže u Hrvatskoj – alternativni put snabdijevanja vide u većim isporukama tečnog LNG-a.

“U trenutku kada se bavimo diverzifikacijom puteva snabdijevanja gasom, i za nas je izuzetno važan projekat dogradnje terminala Krk i gasovoda. Podržavamo povezivanje terminala sa Austrijom preko Slovenije“, napominje slovenačka šefica diplomatije, Tanja Fajon.

Dok Evropska unija radi na više energetskih frontova kako bi spriječila nestašice gasa i prošlogodišnje cjenovne šokove i Rusija povlači poteze. Do aprila iduće godine zabranila je objavljivanje podataka o svojoj proizvodnji nafte i gasa i sve više se okreće zahtjevnom azijskom tržištu.

A prognoze Međunarodne agencije za energetiku upozoravaju – snabdijevanje gasom i tokom ove godine ostaje ograničeno, prenosi “Danas”. Danas

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti