Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPorasle cijene nafte

Porasle cijene nafte

LONDON – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, ali su na putu trećeg sedmičnog pada zaredom jer su tržišta pala zbog straha od slabljenja američke privrede i usporavanja kineske potražnje. Cijena barela sirove nafta na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 1,88 dolara, na 74,38 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,89 dolara višoj cijeni, od 70,45 dolara, nakon četiri dana pada zaredom, pa su ugovori na nivoima koji nisu viđeni od kraja 2021. godine. Cijena je u Londonu na putu da sedmicu okonča s minusom oko 6.5 posto, a na američkom tržištu za osam odsto, iako na oba tržišta ide prema najvećem dnevnom postotnom rastu u mjesec dana.

Strah od bankarske krize u SAD-u

“Umjesto fundamenata, prodajnu pomamu je tokom prošle sedmice podstakla zabrinutost za potražnju zbog rizika od recesije i napetosti u američkom bankarskom sektoru”, rekao je PVM-ov analitičar tržišta nafte Stephen Brennock.

“Posljedica je veliko razilaženje između ravnoteže na naftnim tržištima i cijena nafte”, dodao je.

I analitičari Commerzbanka smatraju da su zabrinutosti za potražnju prenapuhane i u sljedećim sedmicama očekuju korekciju cijena prema gore. Slabljenje dolara u odnosu na druge valute u ovoj sedmici pomoglo poduprijeti naftu, čineći je jeftinijom za vlasnike drugih valuta.

Bojazan zbog bankarske krize u SAD-u nastavila se nakon što je PacWest Bancorp objavio da planira istražiti strateške mogućnosti. U Kini se tvornička aktivnost u aprilu neočekivano smanjila zbog pada narudžbi, a rasuta domaća potražnja pritisnula je proizvodni sektor.

Čeka se objava podataka o zapošljavanju u SAD-u

Ali očekivanja potencijalnih smanjenja opskrbe na sljedećem sastanku proizvođačke grupe OPEC+ u junu pružaju određenu podršku cijenama, rekao je Kelvin Wong iz singapurske OANDA-e. Trgovci će sada biti usredotočeni na objavu podataka o zapošljavanju u SAD-u i komentare o monetarnoj politici predsjednika podružnica Feda za St Louis i Minneapolis u Ekonomskom klubu Minnesote.

OPEC je odvojeno danas objavio da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njegovih članica pala u odnosu na prethodni dan 49 centi, na 73,26 dolara. Index.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti