Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Njemačka planira milijarde evra subvencija za industrijsku struju

Njemačka planira milijarde evra subvencija za industrijsku struju

BERLIN – Njemački ministar privrede Robert Habeck predstavio je koncept dvofaznog tarifnog sistema za industrijsku električnu energiju s milijardama evra subvencija. Konačni cilj je konkurentnija cijena električne energije za domaću privredu.

“Energetski intenzivna preduzeća temelj su njemačke privrede, a time i našeg blagostanja”, stoji u planu koji je ministarstvo predstavilo u petak.

Velik dio domaće industrije proizvodi proizvode za izvoz, odnosno izvoznici su ujedno i glavni kupci njemačkih proizvođača, primjerice industrije stakla, papira, metala i drugih roba.

Ruski napad na Ukrajinu izazvao je krizu na energetskom tržištu, koja je teško pogodila njemačku privredu.

“Šok rastućih cijena energije ozbiljno prijeti dobrobiti Njemačke i snazi njenih industrijskih temelja.”

“Ono što smo postigli ne smije se ugroziti. Njemačka treba i baznu industriju i industriju budućnosti”, stoji u dokumentu.

Habek predlaže dugoročnu “transformacijsku cijenu električne energije” i koncept kojim će industrija profitirati od jeftinije električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Uslov za to, međutim, ostaje razvoj ovih izvora, poput vjetrenjača, i jasno je da će trebati vremena dok oni ne budu u stanju pouzdano opskrbljivati industriju po konkurentnoj cijeni.

“Njemačka industrija već je krenula tim putem i mijenja se kako bi postavila klimatski neutralnu proizvodnju“, navodi Habek i dodaje:

„Na tom putu je moramo podržati, jer tako osiguravamo jaku konkurentnost u zemlji i sigurna radna mjesta u budućnosti”.

Prema planu, do 2030. godine vrijediće tarifni sistem “premošćivanja” s cijenom od šest centi po kilovatsatu za “jasno definisanu” grupu potrošača koji će primati državnu podršku.

Finansijski učinak sistema zavisi o daljnjem kretanju cijene električne energije, dodaju autori dokumenta.

Prema sadašnjem stanju stvari, nakon isteka sadašnjih subvencija uz račune za struju, premošćivanje državnog stabilizacijskog fonda do 2030. državu će stajati 25-30 milijardi evra. Seebiz.eu

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti