Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostUskoro startuje prva fuzijska elektrana, a prvi korisnik je "Microsoft"

Uskoro startuje prva fuzijska elektrana, a prvi korisnik je “Microsoft”

VAŠINGTON – Američka kompanija “Helion Energy” razvija tehnologiju pulsne fuzije za koju vjeruju da može biti rješenje za izvlačenje više energije iz fuzijskih reakcija nego što je u njih uloženo.

Već su izradili nekoliko prototipa, a od 2021. rade i na izgradnji prve komercijalno isplative fuzijske elektrane.

Ta elektrana trebala bi proizvoditi električnu energiju snage barem 50 MW, a i više od toga, nakon otprilike jedne godine rada, tokom koje će se proizvodnja postupno povećavati, piše Bug.

Plan “Heliona” je da pusti svoj prvi fuzijski reaktor u rad već 2028. godine, daleko prije svih konkurentskih rješenja.

Za to su već pronašli i prvog komercijalnog kupca – tehnološka kompanija “Microsoft” potpisala je ugovor o kupovini električne energije iz “Helionove” prve fuzijske centrale.

U ugovor je uključen i elektrodistributer “Constellation”, koji će biti zadužen za prenos energije, prenosi Seebiz.

“Helionov” reaktor sastoji se od dvije komore, prečnika oko dva metra. Magnetskim impulsima se plazma iz njih šalje u centralnu komoru gdje se dva takva “paketa” sudaraju.

Tamo se dodatno pritisak povećava snažnim magnetima, a postiže se temperatura preko 100 miliona stepeni Celzijusa.

Pri toj temperaturi joni deuterijuma i helijuma-3 trebali bi da postignu dovoljno velike brzine da prevladaju sile koje bi ih na atomskom nivou inače držale odvojenim, tj. da se pokrene lančana fuzijska reakcija, koja će davati više energije od uloženog.

Usljed fuzije u reaktoru dolazi do ekspanzije plazme, koja stvara novo magnetsko polje u komori reaktora. Iz tog magnetskog polja se stvara električna energija u samom akceleratoru – što znači da nije potrebno, kao kod ostalih eksperimentalnih fuzijskih elektrana, zagrijavati vodu, pa energiju dobijati posredno, iz pare pomoću turbina.

“Microsoft” ima, kao i druge velike tehnološke kompanije, ambiciozan plan dekarbonizacije poslovanja i žele do 2030. godine da postanu negativni.

“Helion” smatra da im svojom čistom fuzijskom energijom u tome može pomoći, ali i da njihova rešenja mogu cijelom svijetu ubrzati prelaz na “zelene” izvore energije.

Trenutno su, kažu, u fazi izgradnje sedmog prototipa reaktora, koji će prikazati svoju sposobnost proizvodnje električne energije tokom 2024. godine. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti