Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte bilježi rast na 77 dolara po barelu

Cijena nafte bilježi rast na 77 dolara po barelu

LONDON – Prema podacima na sajtu OilPrice cijena Brent nafte  iznosi 76,95 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 72,67 dolara.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, podržane pojačanom potražnjom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na početku letne sezone vožnje i procjenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je nakon podneva  viša 77 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 72,79 dolara, prenosi Mina.

U fokusu trgovaca bile su ove sedmice poruke vodećih proizvođača o snabdijevanju uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U aprilu OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju dodatnih 1,16 miliona barela dnevno kako bi uravnotežio cijene, a saudijski ministar energetike podigao je ove sedmice prašinu izjavom da bi trgovci koji špekulišu s padom cijena ponovo moglo doživeti neugodno iznenađenje.

Trgovci su izjavu protumačili kao signal da će grupa ponovo smanjiti proizvodnju da bi potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak u četvrtak izjavio da, kako smatra, neće povlačiti nove poteze budući da su odlučili smanjiti snabdijevanje prije samo mjesec.

U srijedu ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se cijene energenata bliže „ekonomski opravdanim“ nivoima, naznačivši takođe da OPEC+ možda neće menjati proizvodnu politiku u bliskoj budućnosti.

Podršku cijenama pružio je u međuvremenu snažan pad zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, gotovo 13 miliona barela, prema podacima vlade, signalizirajući snažnu potražnju na početku letne sezone vožnje.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 55 centi, na 76,94 dolara. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti