Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Obustavljena proizvodnja silicij metala u Jajcu

Obustavljena proizvodnja silicij metala u Jajcu

JAJCE – Zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće za proizvodnju silicij metala Metalleghe u Jajcu obustavilo je proizvodnju.

U pitanje je dovedeno 160 radnih mjesta, a neizvjesna je i sudbina brojnih kooperanta i dobavljača, izvještava “FTV”.

Sa sastanka opštinskih vlasti s predstavnicima uprave upućen je apel nadležnim u elektroprivredama i Vladi Federacije da pokušaju da nađu rješenje koje bi spasilo ovaj značajan privredni subjekt za opštinu Jajce, ali i regiju.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić-Gradu i podružnicom u Jajcu jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal, potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije, za koju Elektroprivredi HZHB mjesečno plaćaju oko dva miliona maraka. Ali cijena, koja je u posljednje vrijeme dostigla više od 100 evra po megavatsatu, dovela je do gašenja sve tri peći u poslovnoj jedinici u Jajcu, što je značilo prekid proizvodnje.

“Došli smo u jako veliki problem, s obzirom na to da je cijena električne energije i generalno energenata jako skočila. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da obustavimo proizvodnju da ne bismo stvarali minus,” ističe Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon PJ Jajce.

Od tada je prošlo pet mjeseci, a niko od nadležnih iz elektroprivreda i Federalne vlade, iako su im, kažu, upućivali pozive za sastanak, nije reagovao.

“Vlada Federacije, nadležno ministarstvo, naše elektroprivrede bi električnu energiju kao domaći resurs koji BiH posjeduje bi trebale staviti na raspolaganje našoj privredi, to je sva suština priče,” poručuje Edin Hozan, načelnik Opštine Jajce.

“Nama je električna energija sirovina u proizvodnji. To znači da samo učešće električne energije, odnosno cijena električne energije nama igra jako veliku ulogu i to je 40 odsto ukupne cijene gotovog proizvoda. Cijena električne energije koja je u Republici Srpskoj bi nam omogućila nastavak poslovanja,” naglašava Rudić.

A cijena je u pogonu u Mrkonjić Gradu gotovo dvostruko niža. Stoga od nadležnih traže hitan sastanak s ciljem postizanja povoljnijeg snabdijevanja električnom energijom, što bi omogućilo nastavak proizvodnje, a radnicima sigurnost.

Za sada radnici i dalje primaju plate, ali dijelu njih kojima su u međuvremenu istekli, ugovori nisu produženi, prenosi “Indikator”. Ukoliko Vlada Federacije i rukovodstva dvije elektroprivrede ne budu imali sluha za zahtjeve ove kompanije, i ostali bi svoju budućnost mogli potražiti van granica.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti