Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPala cijena nafte

Pala cijena nafte

NJUJORK – Cijene nafte pale su u ponedjeljak za oko tri dolara po barelu nakon što su analitičari istakli rastuće globalne ponude i zabrinutost zbog rasta potražnje neposredno uoči novih podataka o inflaciji i sastanka američkih Federalnih rezervi kasnije ove nedjelje.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 2,95 dolara ili 3,9 odsto na ispod 72 dolara po barelu što je najniži nivo od decembra 2021. godine. Istovremeno, američka nafta WTI pojeftinila je za 3,05 dolara ili 4,4 odsto na 67,12 dolara po barelu, prenosi Reuters.

Goldman Sachs smanjio je prethodno svoje prognoze cijena nafte, navodeći da su zalihe ove godine veće od očekivanih. Prognoza maksimalne ovogodišnje cijene sirove nafte za Brent sada iznosi 86 umesto 95 dolara po barelu, a za WTI 81 dolar umjesto 89 dolara.

Kineska potražnja nije pokazala znakove očekivanog rasta od dva miliona barela dnevno, navode analitičari, dok se očekuje da će OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjiti svoje prognoze potražnje.

Povećanje kamatne stope Feda jača dolar, čineći robu denomiranu u američkoj valuti skupljom za vlasnike drugih valuta i opterećuje cijene. Sastanak Feda ove nedjelje i inflatorni pritisci ostaju ključna pitanja za tržište ove nedjelje.

Cijene nafte zabilježile su određeni oporavak u utorak ujutru, kada je nafta Brent dobila oko 0,75 odsto vrijednosti dostigavši cijenu od 72,37 za barel, dok je nafta WTI poskupela na 67,48 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti