Subota 27. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Velika Britanija razvija solarnu energiju u svemiru

Velika Britanija razvija solarnu energiju u svemiru

LONDON – Britanski inovatori dobiće 4,3 miliona funti za razvoj solarne energije u svemiru javlja Guardian.

Tehnologija, koja prikuplja energiju od Sunca koristeći satelitski panel i šalje je ka Zemlji, ima ogroman potencijal da ojača energetsku sigurnost Velike Britanije, rekao je britanski sekretar za energetsku sigurnost Grant Šaps.

Iako ideja o izgradnji komercijalne elektrane u svemiru može zvučati malo vjerovatna, svemirska industrija je dugo bila na čelu razvoja solarne energije. Naime, potreba za napajanjem satelita bila je ključni pokretač u povećanju efikasnosti solarnih panela koji proizvode električnu energiju za domove i kompanije.

Među primaocima sredstava su: Univerzitet Kembridž koji razvija ultra-lake solarne panele koji mogu da izdrže visoke nivoe radijacije u svemiru, kao i Univerzitet Kvin Mari u Londonu koji razvija bežični sistem i omogućava da se solarna energija iz svemira bezbjedno prenosi na Zemlju.

Ovog mjeseca, naučnici na Kalifornijskom institutu za tehnologiju trvdili su da su uspješno prenijeli solarnu energiju na Zemlju iz svemira po prvi put, koristeći prototip svemirske letjelice pod nazivom Maple koja je lansirana u orbitu u januaru.

Nezavisna studija koju je naručila vlada Velike Britanije 2021. godine otkrila je da bi solarna energija iz svemira mogla da proizvede do 10 GW električne energije godišnje – četvrtinu potreba za električnom energijom u Velikoj Britaniji – do 2050.

Odjeljenje za energetsku bezbjednost i Net Zero tvrdi da bi to moglo da stvori industriju vrijednu više milijardi funti i do 143.000 radnih mjesta širom zemlje.Blic

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti