Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Đokić: Energetski projekti u Srpskoj vrijedni 5,5 milijardi KM

Đokić: Energetski projekti u Srpskoj vrijedni 5,5 milijardi KM

SARAJEVO – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će Republika Srpska tokom naredne godine imati zaključeno oko 5.500.000.000 KM ugovora za energetske projekte.

“Republika Srpska ima ugovorenih projekata, solarnih oko 927 megavata, u hidroenergije oko 600 megavata, te u vjetro energije oko 159 megavata, uz mogućnost dodjele koncesija i zaključivanja novih ugovora”, rekao je Đokić.

On je rekao da predstoji teža faza posla, a koja se odnosi na prenosne kapacitete, koji u svim dijelovima BiH nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da obuhvate investitore koji žele da ulažu u različitim dijelovima BiH.

“Pitanju razvoja prenosnih kapaciteta moraćemo posvetiti dodatnu pažnju”, rekao je Đokić u Sarajevu gdje prisustvuje Sarajevskom energetskom forumu “SEF 2023” u okviru kojeg je učestvovao u panelu pod nazivom “Obaveze i trenutna pozicija BiH i zemalja regiona u procesu dekarbonizacije”.

Đokić je rekao da je najbitnije podsticanje na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, te da je Republika Srpska u tom smislu otišla daleko.

“Proces dekarbonizacije i energetska tranzicija najvažniji je proces kroz koji prolazi BiH, a Republika Srpska u tome aktivno učestvuje slijedeći evropske direktive i smjernice koje su ranije donesene”, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je Republika Srpska provela ozbiljne aktivnosti, te da je u zakonodavnom dijelu sve odrađeno.

“Donijeli smo nekoliko zakona, a prije svega strategiju razvoja energetike do 2035. godine, donijeli smo Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije, te ranije i Zakon o energrtici…”, napomenuo je Đokić.

On je ocijenio da je korisno održavanje ovakvih skupova, jer doprinose ukupnom energetskom razumijevanju energetskih prilika u regionu, potreba i prilika koje će se pružiti u narednom periodu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti