Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Evropa ostaje bez jednog od najvećih gasnih polja

Evropa ostaje bez jednog od najvećih gasnih polja

AMSTERDAM – Holandija će do 1. oktobra sasvim obustaviti proizvodnju gasa kod grada Groningena, saopštila je vlada ove zemlje.

Ekstrakcija gasa je sada na operativnom minimumu, ali vlada želi da smanje seizmičke rizike u ovoj oblasti, prenosi Rojters.

Na gasnom polju kod Groningena, kojim zajedničkim snagama upravljaju britanski Šel i američki Ekson mobil, i dalje postoje velike rezerve prirodnog gasa, ali eksploatacija je skoro u potpunosti obustavljena zbog podrhavanja tla koje je uzrokovalo štetu i nezadovoljstvo građana.

Svi pogoni će biti trajno zatvoreni u 2024. godini, ali holandska vlada je ostavila mogućnost da eksploatiše određenu količinu gasa u izuzetnim okolnostima.

Odlučili smo da će prozvodnja gasa kod Groningena biti na nuli od 1. oktobra. Ako bude veoma hladno i ako budemo imali problema u skladištu gasa, moći ćemo da pokrenemo jedan ili više pogona“, izjavio je ministar rudarstva Hans Vijlbrif.

Prema njegovim riječima, “nema sumnje” da će pogoni biti demontirani do oktobra sledeće godine, kada iz drugih izvora bude obezbjeđena dovoljna količina gasa za građane Holandije.

Gasno polje kod Groningena važi za jedno od najvećih u Evropi, ali nakon izuzetno jakog zemljotresa 2018. godine je odlučeno da se prekine sa proizvodnjom gasa u oblasti, navodi britanska agencija.    Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti