Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraJedna od najjačih vjetroelektrana u Srbiji gradiće se u Boru

Jedna od najjačih vjetroelektrana u Srbiji gradiće se u Boru

BOR – Gradska uprava Bor, Odjeljenje za urbanizam, građevinske, komunalne, imovinsko-pravne i stambene poslove oglasilo je rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije područja vjetroelektrane Snaga istoka na teritoriji Grada Bora.

Kako je navedeno u planu, predviđa se ukupna instalisana snaga vjetroelektrane od 300 MW.

Kako piše poslovni portal eKapija, površina obuhvata plana je okvirno 2.699,88 hektara i u ovom obuhvatu su dijelovi katastarskih opština Krivelj, Gornjane, Bučje, Luka, Topla, Donja Bela Reka i Tanda.

Obuhvat plana, kako se navodi, predstavlja uglavnom šumsko i u manjoj mjeri poljoprivredno zemljište.

U okviru obuhvata plana, u zonama koje su se analizom pokazale pogodnim, planira se postavljanje 41 vjetrogeneratora, svaki snage od 7,2 MW, pa je ukupna instalisana snaga vjetroelektrane zaokružena na 300 MW.

Konačno tehničko rješenje u smislu broja i položaja vjetrogeneratora, utvrdiće se u fazi izrade nacrta planskog dokumenta.

Iz svakog od vjetrogeneratora, kroz pilon do tla se spušta naponski elektroenergetski kabl napona 35kV. Četiri vjetrogeneratora vežu se na isti kabl kojim se proizvedena električna energija transportuje do trafo stanice/razvodnog postrojenja.

Mjesto priključenja vetroparka na distributivni sistem električne energije biće određen uslovima EPS-a koji će biti izdati u proceduri izrade Plana.

Investitor je kompanija Snaga Istoka d.o.o. iz Blaca, a obrađivač plana Iveks Plus iz Babušnice.

Rani javni uvid trajaće do 10. jula 2023. godine.

Sredinom 2022. godine Gradsko vijeće grada Bora usvojilo je prijedlog odluke o izradi plana detaljne regulacije područja vjetroelektrane Snaga istoka na teritoriji grada, a tada je rečeno da će se vjetroelektrana prostirati na potezu Veliki krš, planina Stol i Deli Jovan “sa snagom od 450 megavat-časova”.

Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti