Petak 3. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2London priprema virtuelni tokamak prije onog u realnom svijetu

London priprema virtuelni tokamak prije onog u realnom svijetu

LONDON – U Velikoj Britaniji u planu je kreiranje virtualnog prototipa nuklearne elektrane koja bi trebala raditi otprilike tokom 2040-ih.

UK Atomic Energy Authority (UKAEA), Dell Technologies, Intel i Cambridge udružiće se na projektu, virtuelnom okruženju nazvanom “Industrial Metaverse”.

UKAEA će koristiti virtuelno postrojenje za nuklearnu fuziju kako bi utvrdila je li njegov projekt Spherical Tokamak for Energy Production (STEP) izvodiv prije poduzimanja projekta u stvarnom svijetu, što je možda naučena lekcija golemim projektom ITER. Idejno rješenje za novi projekt očekuje se do iduće godine.

Britanija i Francuska imaju nuklearne planove,ali neke poput Njemačke, odlučile su napustiti svu nuklearnu energiju unutar svojih granica do 2038. godine. Njemačka, međutim, još uvijek učestvuje u megaprojektu nuklearne fuzije poznatom kao ITER.

Virtuelna postavka poput one koju predlaže Ujedinjeno Kraljevstvo potencijalno bi mogla pomoći u sprječavanju barem nekih značajnih prekoračenja troškova i odgoda koje je projekt ITER pretrpio od svog početka. Ali mnoge nedostatke projekta došle su u obliku kašnjenja zbog Covida i smrti glavnog direktora ITER-a Bernarda Bigota. Projekt je u krizi – troškovi ITER-a narasli su čak deset puta u odnosu na prvobitnu procjenu zbog prekida u lancu snabdijevanja i neispravnih dijelova, piše Oilprice. energetika.net

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti