Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijenu nafte oborio strah od podizanja kamatnih stopa

Cijenu nafte oborio strah od podizanja kamatnih stopa

RIJAD – Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima na 76 dolara budući da je zabrinutost zbog najavljenog podizanja kamatnih stopa u vodećim privredama prevagnula nad smanjenom proizvodnjom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 66 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,99 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 71,22 dolara. Juče je zaključio trgovinu u plusu dva dolara, ‘nadoknadivši’ neradni utorak, kada je u Londonu cijene potaknula najava Saudijske Arabije i Rusije o dodatnom smanjenju proizvodnje u avgustu.

Saudijska Arabija smanjiće proizvodnju i u julu i avgustu za milion barela dnevno. Rusija će u avgustu na tržište dnevno plasirati 500 tisućahiljada manje, a Alžir 200 hiljada.

To znači da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici trenutno smanjuju proizvodnju za više od pet miliona barela dnevno, što predstavlja pet posto svjetske naftne proizvodnje.

Danas je ipak prevagnula najava američkog Feda i Evropske središnje banke (ECB) da još nisu završili sa ciklusom podizanja kamatnih stopa koje bi trebalo obuzdati inflaciju. Na tržištu strahuju da bi viši troškovi zaduživanja mogli gurnuti globalnu privredu u recesiju.

Evrozona je pala u recesiju već u prvom tromjesečju, a najnovija istraživanja signaliziraju da aktivnost sada balansira na rubu stagnacije. Razočarali su i podaci iz Kine koji otkrivaju posljedice slabe domaće i inostrane potražnje.
Zapisnik sa junske sjednice američke centralne banke pokazao je pak da su zvaničnici jednoglasno odlučili napraviti pauzu kako bi utvrdili moraju li dodatno zaoštriti monetarnu politiku. Većina njih procjenjuje da će to biti nužno, pokazao je zapisnik.

Ministri OPEC-a i čelnici naftnih kompanija upozorili su na dvodnevnoj konferenciji u Beču da vlade moraju preusmjeriti pozornost s ponude na potražnju.

Žele li smanjiti emisiju štetnih plinova, vlade ne bi trebale od proizvođača tražiti da smanje proizvodnju, jer to samo podiže cijene, već bi se trebale usredotočiti na ograničenje potražnje, poručili su.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 42 centa, na 76,60 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti