Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasReforme u OPEK-u povećavaju dominaciju naftnih sila iz Zaliva

Reforme u OPEK-u povećavaju dominaciju naftnih sila iz Zaliva

RIJAD – Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman predstavio je jednu od najvažnijih reformi u OPEK-u posljednjih nekoliko godina i istakao da je riječ o nagradi za zemlje koje ulažu u svoju naftnu industriju, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na “Reuters”.

Promjena otvara put za davanje većih proizvodnih kvota članicama OPEK-a u Zalivu kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt na račun afričkih država poput Nigerije i Angole.

Proizvodne kvote i osnovne linije, na osnovu kojih se izračunavaju smanjenja proizvodnje, decenijama su osjetljiva tema unutar OPEK-a, jer većina proizvođača želi višu kvotu kako bi mogli više zaraditi od izvoza nafte.

Potres će vjerovatno postati ekstremniji u narednih nekoliko godina jer naftne kompanije na Bliskom istoku povećavaju ulaganja dok proizvodnja pada u afričkim zemljama koje se bore da privuku strane investicije.

U maju je udio Saudijske Arabije, UAE i Kuvajta u ukupnoj proizvodnji OPEK-a bio više od 10 odsto veći nego prije 15 godina i iznosio je 55 odsto. Ukupan udio Nigerije i Angole u istom periodu smanjen je za više od tri odsto na ispod devet odsto.

Osim toga, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju planove da značajno povećaju svoje proizvodne kapacitete na 13 miliona barela dnevno, odnosno pet miliona barela dnevno do 2027. sa sadašnjih nivoa od oko 12 i 4 miliona.

Drugi proizvođač iz Zaliva, Kuvajt, je najavio da će povećati svoj proizvodni kapacitet za 200.000 barela dnevno do 2025. godine kako bi dostigao tri miliona barela dnevno, prenosi “Danas”. Danas

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti