Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Gdje BiH izvozi električnu energiju?

Gdje BiH izvozi električnu energiju?

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina se pokazala kao značajan izvoznik električne energije u regionu, naročito posljednjih mjeseci, u periodu energetske krize.  Država je neto izvoznik električne energije, i to je ujedno i jedan od proizvoda koji najviše izvoze. Najveći uvoznik struje ove godine bila je Hrvatska.

BiH ima veliki potencijal za proizvodnju vetroenergije, iako je njen udio u kombinaciji sa solarnom energijom 3,5 odsto za prvu polovinu 2023. godine, kako navodi Agencija za statistiku BiH. Prema istraživanju njemačke vlade, BiH bi mogla da generiše čak 2.000 MW vjetroenergije godišnje, uglavnom na području Livna, Tomislavgrada, Mostara i Trebinja, kako navodi Uprava za međunarodnu trgovinu SAD-a. Međutim, termoelektrane i hidroelektrane su činile preko 95 odsto proizvedene energije navodi se u izveštaju pomenute Agencije.

Što se tiče hrvatskih izvora energije za 2022. godinu, zemlja je uvozila 28 odsto svoje energije – 5.333 GWh, jedna četvrtina energije poticala je iz hidroelektrana, 23 odsto poticalo je iz termoelektrana, preostali OIE su činili jedan odsto, a devet odsto iznosio je otkup iz OIE, prema podacima Hrvatske Elektroprivrede.

BiH je izvezla električne energije u Hrvatsku u vrednosti od 103 miliona evra u toku prve polovine ove godine, dok je na drugom mestu bila Srbija, koja je uvezla struju u vrednosti od 88 miliona evra, prenosi Bljesak.info.

Međutim, država je izvozila i u druge regionske zemlje, ali u nešto manjem obimu. Sve ukupno BiH je u prvih šest meseci izvezla struje u vrednosti preko 300 miliona evra. U odnosu na prvu polovinu ove godine, kada je Hrvatska bila najveći uvoznik iz BiH, prošle godine je to bila Srbija. Bljesak.info

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti