Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Uprava RiTE „Ugljevik“ ćuti o milionskoj odšteti koju mora platiti

Uprava RiTE „Ugljevik“ ćuti o milionskoj odšteti koju mora platiti

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić ponovio je danas da će Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ morati platiti 131 milion KM odštete Slovencima, dok u ovom preduzeću već dva dana ćute i ne planiraju da objasne kako će naći taj novac.

Đokić je danas odgovarajući na poslaničko pitanje o odšteti koju RiTE „Ugljevik“ mora da isplati Slovencima rekao da je značajan dio tužbenog zahtjeva „Elektrogospodarstva Slovenije“ koji je iznosio oko 690 miliona odbijen i da je to dobro.

Kaže da bi u slučaju da je usvojen kompletan tužbeni zahtjev posljedice bile daleko složenije po „Elektroprivredu RS“ i samu termoelektranu.

„Ranijom presudom suda u Beogradu je presuđeno da Termoelektrana Ugljevik treba da isporučuje jednu trećinu svoje električne energije Slovencima dok god bude radila. Ta električna energija bi se isporučivala prema utvrđenim cijenama koje bi bile zasnovane na tržišnom principu i time TE ne bi bila oštećena finansijski. Takođe, podnesen je i tužbeni zahtjev za naknadu štete zato što ta energija nije isporučivana i presuđeno je da je to 67 miliona evra. Što se tiče ovog postupka mi možemo izvršiti ovu odluku i TE će to izvršiti. Naravno da će to za njih biti teret“, rekao je Đokić.

Odgovor na pitanje kako će obezbijediti taj nova pokušali smo dobiti od diretkora RiTE „Ugljevik“ Dike Cvijetinovića, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

S druge strane, sagovornici CAPITAL-a dobro upućeni u rad RiTE „Ugljevik“ smatraju da ovo preduzeće teško može dobiti kredit od bilo koje banke u tom iznosu, ali i da bi Vlada, kao većinski vlasnik preduzeća, morala da se uključi u rješavanje ovog problema.

„Vlada je većinski akcionar preduzeća. Kako će vlasnik preduzeća ostaviti upravu da se sama snalazi u ovakvom situaciji“, kaže naš sagovornik.

Radnici zabrinuti

Dok u upravi RiTE „Ugljevik“ ćute, oglasili su se iz Sindikalne organizacije ovog preduzeća.

Zabrinuti su jer ni oni ne znaju kako će ovaj iznos biti isplaćen i da li će se to odraziti na njihov status.

„Sindikalna organizacija traži od uprave preduzeća da sa velikim oprezom pristupi rješavanju ovog pitanja, da se obezbijedi servisiranje novonastalih obaveza na način da radnička prava, opstanak i dalji razvoj našeg preduzeća ne budu dovedeni u pitanje. Insistiramo i na pravovremenom informisanju od strane uprave preduzeća o svim koracima preduzetim po ovom pitanju, što je uostalom i obaveza poslodavca predviđena kolektivnim ugovorom“, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, RiTE „Ugljevik“ je izgubio spor sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ težak 67 miliona evra, odnosno oko 131 miliona maraka.

Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

„Nalaže se RiTE „Ugljevik“ da na ime naknade štete u roku od 30 dana od prijema ove odluke „Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring“ isplati 67 miliona evra i zateznu kamatu na ovaj iznos, počev od 1. januara 2022. godine“, navedeno je u odluci Vijeća od 3. jula.

Pored naknade štete TE je obavezana da Slovencima isporučuje i trećinu struje koju proizvede. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti