Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGazprom počeo da izvozi tečni gas kroz Arktički okean

Gazprom počeo da izvozi tečni gas kroz Arktički okean

MOSKVA – Ruska energetska kompanija Gazprom poslala je prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa (TPG) iz svog postrojenja u Baltičkom moru duž Severnog morskog puta.

Prema podacima Refinitiva, 14. avgusta tanker „Veliki Novgorod“ pristao je u postrojenje za utovar tečnog gasa Portovaja u Baltičkom moru, a zatim je nastavio plovidbu ka Sjevernom morskom putu, prenosi Komersant. Brod je stigao u Barencovo more, a njegova krajnja destinacija nije precizirana.

Sjeverni morski put je najkraći morski put od Evrope do Azije. Rute Sjevernog morskog puta leže u vodama arktičkih mora i južnog dijela Arktičkog okeana u okviru ekskluzivne ekonomske zone Rusije na Arktiku. Prema planovima vlade u Moskvi, teretni saobraćaj duž Severnog morskog puta trebalo bi da poraste sa 34 miliona tona u prošlog godini na 220 miliona tona do 2035. godine.

Ruske naftne kompanije u uslovima sankcija sve više koriste Sjeverni morski put za isporuke Urals nafte iz baltičkih luka. Rosneft i Gazprom navodno su u julu i avgustu poslali tri tankera sa naftom u Kinu. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti