Nedjelja 28. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZapadne kompanije plaćaju rusku naftu više od 60 dolara

Zapadne kompanije plaćaju rusku naftu više od 60 dolara

MOSKVA – Zapadne kompanije kupuju rusku naftu Urals po cijeni koja je iznad granice od 60 dolara po barelu, koju je postavila G7, navodi agencija Bloomberg. Istovremeno, američke vlasti tvrde da plafon cijena i dalje funkcioniše.

Oko 40 odsto brodova koji izvoze naftu iz ruskih luka na Baltičkom i Crnom moru pripada zapadnim kompanijama koje moraju da poštuju gornju granicu cijene od 60 dolara po barelu, prenosi Komersant.

Prije nego što je pređen prag gornje cijene, oko 50 odsto brodova bilo je u vlasništvu zapadnih kompanija.

Pored toga, značajan dio brodova i dalje je osiguran preko Londona. Zapadne firme imaju pravo da trguju ruskom naftom, ali moraju da potvrde da je nafta kupljena po cijeni nižoj od 60 dolara za barel.

Izvori američke agencije navode da nije jasno kako pojedinačni vlasnici vrše dodatnu provjeru tereta i koji su razlozi zbog kojih nastavljaju da pružaju svoje usluge. Međutim, vlasnici brodova i osiguravači ističu da ne mogu da znaju tačnu cijenu po kojoj se teret prodaje.

Posljednjih sedmica, brodovlasnici i osiguravači pokušavaju da shvate da li im je dovoljno samo da dostave potvrdu da je nafta koju nose kupljena po cijeni nižoj od 60 dolara. Prema podacima Argusa, u prošle sedmice  u ruskim lukama na Baltičkom i Crnom moru nafta se prodavala po cijeni oko 71 dolar za barel.

Prema podacima ruskog Ministarstva finansija, prosječna cijena nafte Urals iznosila je u julu 64,37 dolara po barelu. To je značajno niže nego u julu prošle godina kada je koštala u prosjeku 78,41 dolar po barelu, ali je više od gornje granice cijene koju su postavile zemlje G7. Prosječna cijena u periodu od januara do jula ove godine bila je 53,94 dolara za barel.

Predstavnici američkog Ministarstva finansija ocijenili su ranije da je mjera ograničenja cijene nafte iz Rusije postigla cilj, jer je smanjila prihode ruskog budžeta bez narušavanja snabdijevanja na globalnom tržištu. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da je ruski izvoz nafte i naftnih derivata opao u junu na 7,3 miliona barela dnevno, što je najniže od marta 2021. godine. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti