Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1U EU drastično smanjena proizvodnja struje iz fosilnih goriva

U EU drastično smanjena proizvodnja struje iz fosilnih goriva

BRISEL – Upotreba fosilnih goriva za proizvodnju električne energije u EU smanjila se za 17 posto u prvoj polovini 2023. godine u odnosu na isti period prošle godine, pokazalo je istraživanje objavljeno danas.

Portugal, Austrija, Bugarska, Estonija i Finska zabilježili su smanjenje veće od 30 posto, prema studiji energetskog think-tanka Ember.

U još 11 članica EU proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva smanjena je za više od 20 posto. Evropska unija proizvela je samo 33 posto električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovini ove godine, najmanje od 1990. godine, navodi se u istraživanju.

To je uglavnom posljedica visokih cijena ugljena i plina, smanjene potražnje te širenja proizvodnje obnovljive energije, navodi think-tank. Proizvodnja solarne energije porasla je za 13 posto u EU u prvoj polovini 2023. u odnosu na isti period prošle godine, dok je proizvodnja vjetra porasla za 4.8 posto.

No Matt Ewen, analitičar tvrtke Ember, to ocjenjuje nedovoljnim.

“Trebamo vidjeti čistu energiju koja brže zamjenjuje fosilna goriva. Hitno je potreban ogroman poticaj, posebno glede sunca i vjetra, kako bi se podržalo otpornu ekonomiju širom Evrope”, rekao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti