Ponedjeljak 29. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZeleno svjetlo za veće količine zapaljivih radnih tvari

Zeleno svjetlo za veće količine zapaljivih radnih tvari

BERLIN – Udruženje evropskih proizvođača rashladnih elemenata (ASERCOM) izvijestilo je kako novoobjavljena harmonizirana evropska norma sada omogućava primjenu većih količina zapaljivih radnih tvari u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, dok su istovremeno zadovoljene odredbe o sigurnosti proizvoda (oznaka CE).

U Službenom listu Evropske unije je 2. avgusta ove godine objavljeno kako je harmonizovano novo izdanje EN IEC 60 335-2-89 : 2022 ‘Bijela tehnika i slični električni aparati – Sigurnost – Dio 2-89: Posebni zahtjevi za komercijalne rashladne aparate s ugrađenim ili udaljenim kondenzatorom ili kompresorom’. Riječ je o normi koja se bavi bezbjednosnim zahtjevima za komercijalne frižidere, zamrzivače i ledomate na električni pogon koji su spremni za ugradnju i koji imaju ugrađeni kompresor ili se isporučuju kao split sistemi. Primjeri takvih uređaja su rashladni ormari, rashladne komore, rashladni kontejneri, uslužne rashladne vitrine i škrinje za trgovine i uređaji za hlađenje i zamrzavanje s ventilatorom.

U spomenutoj objavi u Službenom listu EU tri su tačke važne za proizvođače i korisnike takvih uređaja. Do sada je za njih, bez potrebe za daljnjim bezbjednosnim dokazivanjem, vrijedila najveća količina punjenja radne tvari od 150 g za tvari klase A3 (‘zapaljivo’) kao što su, npr. propan, izobutan ili za tvari klase A2L (‘zapaljivo, ali teže’) kao što su, npr. R 1234yf, R 1234ze i smjese. Ta je granična količina punjenja radne tvari sada povećana na 500 g tvari klase A3 ili 1,2 kg tvari klase A2L. Doduše, treba napomenuti da su te granične vrijednosti na snazi još od 2019. godine, ali ih proizvođači nisu koristili zbog mogućih problema s odgovornošću ako bi se koristila neharmonizovana norma. Sada je ipak EN IEC 60 335-2-89 harmonizovana, što znači da se proizvođači kod stavljanja oznake CE (usklađenost, sigurnost) na nju mogu pozivati bez ikakvih problema.

Uz to, ASERCOM napominje kako zahvaljujući novoj normi i tome što je sada harmonizovana više ne treba provoditi posebna procjena rizika za uređaje prema EN 378 ‘Rashladni sistemi i i dizalice topline – Zahtjevi s obzirom na sigurnost i okoliš’ ako se poštuju nove granične vrijednosti količine punjenja radnih tvari klase A3 i A2L.  Konačno, zbog mogućnosti većih količina radne tvari, rashladni učini spomenutih uređaja mogu se povećati za 5 – 6 kW, objavio je njemački stručni portal ‘CCI.Dialog’. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti