Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEU odlaže ključne dijelove „zelenog“ zakonodavstva

EU odlaže ključne dijelove „zelenog“ zakonodavstva

BRISEL – Evropska komisija potvrdila je da odlaže ključne elemente zakonodavstva svoje ekološke politike, uključujući regulativu o toksičnim hemikalijama i bolji tretman za životinje.

Potpredsjednik EK i kandidat za rukovođenje evropskim planom „Green deal“ Maroš Ševčovič, odbio je da se obaveže na rokove za donošenje zakona u pisanom odgovoru poslanicima Evropskog parlamenta, prenosi Financial Times.

Ševčovič je naveo prijedloge koje će pokrenutu, uključujući kontrolu mikroplastike, ističući da će se te i nekoliko drugih priprema „nastaviti“. To uključuje reviziju propisa o hemikalijama i održivost hrane. Sveobuhvatni prijedlog za poboljšanje dobrobiti životinja fokusiraće se na transport životinja.

Ševčovič se obavezao da će podržati cilj smanjenja emisija gasova staklene bašte za 90 odsto do 2040. u odnosu na 1990. godinu, na putu do neto nule do 2050. godine. Poslanici EP nisu dali Ševčoviču neophodnu dvotrećinsku većinu.

Političke tenzije oko Zelenog dogovora (Green deal) kulminirale su u utorak u Briselu nakon što su poslanici EP odbacili dva kandidata nominovana da preuzmu Green deal i klimatske portfelje koji su ostali upražnjeni odlaskom Fransa Timermansa (Frans Timmermans) prenosi Euractiv, koji je napustio EK zbog izbora u Holandiji.

Pokrenut sa velikom pompom 2019. godine kao nova strategija rasta EU, evropski Zeleni dogovor je sada zaustavljem, signalizirajući da predsednici EK Ursuli fon der Lajen (Ursula von der Leyen) predstoji teška poslednja godina mandata. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti