Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasVenecuela možda poveća proizvodnju nafte

Venecuela možda poveća proizvodnju nafte

KARAKAS -Venecuela bi mogla povećati svoju proizvodnju nafte za 25 odsto u odnosu na trenutni nivo, ako privremeno ublažavanje sankcija Sjedinjenih Američkih Država postane trajno, prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Bloomberg.

Proizvodnja nafte u Venecueli trenutno iznosi oko 800.000 barela dnevno. Ublažene sankcije omogućavaju toj južnoameričkoj zemlji koja ima najveće svjetske rezerve „crnog zlata” da poveća proizvodnju za 200.000 barela dnevno, kažu analitičari, a piše Danas.

Licenca, koja važi do 18. aprila 2024. godine, dozvoljava proizvodnju, prodaju i izvoz nafte ili gasa iz Venecuele, kao i plaćanje faktura za robu ili usluge vezane za naftu ili operacije gasnog sektora u toj zemlji.

Ovlašćenje se daje i za nova ulaganja u naftu ili gas u Venecueli i za isporuku nafte i gasa kreditorima vlade Venecuele.

Vašington je prošle sedmice odlučio da delimično ublaži sankcije sektoru nafte, gasa i zlata u Venecueli nakon nastavka pregovora između vlade i opozicije na Barbadosu.

Odluka američke administracije usledila je kao odgovor na politički sporazum potpisan između predstavnika vlade Nikolasa Madura (Nicolas Madura) i opozicije koju podržavaju SAD o održavanju izbora sljedeće godine.

Tržište je odmah reagovalo padom cijena nafte jer je ukidanje sankcija na izvoz „crnog zlata” iz Venecuele ublažilo strahove od nedovoljnog snabdijevanja. SAD su izdale šestomesečnu licencu kojom se privremeno odobravaju transakcije koje uključuju sektor nafte i gasa u Venecueli.

Licenca će biti obnovljena samo ako Venecuela ispuni svoje obaveze prema takozvanoj izbornoj mapi puta, napominju u ministarstvu finansija SAD.Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti