Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3OPEK pokušao da sabotira dogovor oko fosilnih goriva

OPEK pokušao da sabotira dogovor oko fosilnih goriva

DUBAI – Evropski komesar za klimu Vopke Hoekstra kritikovao je pokušaj Organizacije proizvođača i izvoznika nafte /OPEK/ da omete usvajanje dogovora o postepenom ukidanju upotrebe fosilnih goriva na samitu UN o klimatskim promjenama u Dubaiju /COP28/.

Skoro 200 država učestvuje na samitu u Dubaiju gdje diskutuju o tome da li će, prvi put, biti postignuta saglasnost o eventualnom okončanju upotrebe fosilnih goriva kao glavnog uzroka klimatskih promjena.

Generalni sekretar OPEK-a Hajtam Al Gais je tokom ove sedmice u pismu upućenom članicama naftnog kartela i njihovih saveznika zatražio da odbace bilo koji dogovor postignut na COP28 usmjeren na fosilna goriva.

Veliki broj ljudi, uključujući i mene smatra da ovaj potez ne pomaže i nije u skladu sa stavom svijeta prema veoma dramatičnoj situaciji naše klime. Nismo ovdje da bi obraćali pažnju na uskogrude nacionalne ili finansijske interese već da bi se učinilo ono što je ispravno za budućnost svijeta“, istakao je Hoektra.

Najmanje 80 država, uključujući EU, Ameriku i ostrvske zemlje ugrožene klimatskim promjenama traži dogovor na COP28 za postepeno ukidanje upotrebe fosilnih goriva.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti