Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGlobalna proizvodnja nafte u februaru pala za 1,2 miliona barela dnevno

Globalna proizvodnja nafte u februaru pala za 1,2 miliona barela dnevno

NEW YORK – Svjetska proizvodnja sirove nafte pala je za 1,2 miliona barela dnevno (bpd) u februaru u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, pokazuju podaci Inicijative zajedničkih organizacija podataka (JODI).

U poređenju sa januarom 2024. godine, u februaru je globalna proizvodnja sirove nafte skočila za 473.000 barela dnevno, pošto se američka proizvodnja nafte oporavila nakon zatvaranja zbog lošeg vremena u januaru, navodi Međunarodni energetski forum (IEF) sa sedištem u Rijadu.

U odnosu na prethodnu godinu, proizvodnja sirove nafte u Saudijskoj Arabiji pala je za čak 1,4 miliona bpd, pokazuju podaci.

Još jedan veliki godišnji pad proizvodnje registrovan je u Iraku, gde je proizvodnja sirove nafte pala za 347.000 barela dnevno, prema podacima JODI-ja.

Ogroman pad proizvodnje u dva najveća proizvođača OPEK-a – Saudijskoj Arabiji i Iraku – delimično je nadoknađen skokom proizvodnje sirove nafte u SAD od 744.000 barela dnevno u februaru u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Energija Balkana

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti