Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRumunija: Početak proizvodnje u gasnoj elektrani Iernut krajem 2024.

Rumunija: Početak proizvodnje u gasnoj elektrani Iernut krajem 2024.

BUKUREŠT – „Elektrana Iernut gradi se po planu. Nadamo se da će stari pogon biti izbačen iz proizvodnje krajem leta, razmišljamo negde krajem avgusta, početkom septembra – i želimo da počnemo sa proizvodnim testovima za novi pogon.“Cilj je da objekat pustimo u proizvodnju krajem ove godine, negde u u prvoj polovini decembra“, rekao je Razvan Popescu.

Istovremeno, generalni direktor Romgaza je naglasio da projekat Neptun Deep napreduje po planu.

„Sada smo u fazi pribavljanja svih potrebnih odobrenja za podizanje platforme, koja se, kao i prateća oprema, sada grade na obali, u okviru brodogradilišta, i trebalo da budu otpremljene u luku Konstanca“, rekao je Razvan Popesku.

Dobra proizvodnja u prvom kvartalu

Istakao je da je Romgaz imao dobar prvi kvartal u pogledu proizvodnje, zabeleživši povećanje proizvodnje ugljovodonika od 4,5 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

To je bilo moguće zahvaljujući intervencijama koje smo imali na bušotinama, puštanju u rad novih kapaciteta i završetku bušenja bušotine u Karageleu, koju ćemo u bliskoj budućnosti pustiti u proizvodnju. U bušotini postoji i duboka istražna bušotina, sa ciljem od 5.200, plus još šest bušotina koje bi trebalo da budu u proizvodnji do kraja 2025. godine“, rekao je Popesku.

Ukidanje poreza doprinelo rezultatima

Objasnio je da za dobre finansijske rezultate zaslužno i to što je 2024. prva godina u kojoj se solidarni porez više ne primenjuje, „nakon što je primenjivan poslednjih godina i bio je veliki iznos za kompaniju”.

Romgaz Grupa je u prvom kvartalu ove godine zabeležila konsolidovani neto profit od 1,24 milijarde leja, 28 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci dostavljeni bukureštanskoj berzi.

Romgaz je prijavio promet od 2,27 milijardi leja, što je za 21,86% manje u odnosu na isti period 2023. godine, kao rezultat smanjenja količine isporučenog gasa za 6,68%, smanjenja proizvodnje električne energije za 18,33% i smanjenja prihoda od usluga skladištenja za 9,1%.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti