Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Rumunski ELCEN gradi dva kogenerativna postrojenja vrijedna 286 miliona evra

Rumunski ELCEN gradi dva kogenerativna postrojenja vrijedna 286 miliona evra

BUKUREŠT – Rumunska kompanija za električnu energiju i grijanje Elektrocentrale Bukurešt (ELCEN) izgradiće dvije kogenerativne centrale, ukupne vrijednosti oko 286 miliona evra, kako bi maksimizirala svoju proizvodnju.
Evropska komisija je odobrila modifikaciju rumunske šeme državne pomoći za kogeneraciju električne i toplotne energije, proširivši je za 362 miliona evra i produživši do 31. jula 2028. godine, s ciljem da pomogne zemlji povećanje kapaciteta za kogeneraciju energije za najmanje 200 MW u naredne četiri godine.

 

Kompanija Elektrocentrale Bukurešt (ELCEN) podnijela je zahtjeve za finansiranje izgradnje novih visokoefikasnih kogeneracionih postrojenja Grozavešti i Progresu, sa ukupnim investicijama od oko 286 miliona evra.

Jedna kogeneraciona instalacija, vrijedna oko 120 miliona evra, biće izgrađena u termoelektrani Grozavešti kako bi se pojednostavio rad elektrane.

Drugi kogeneracioni objekat biće smješten u termoelektrani Progresu i zahtijevaće ulaganja od oko 166 miliona evra.

Budžet od 362 miliona evra

ELCEN je podneo zahtjev za bespovratno finansiranje rumunskom ministarstvu energetike, sa ciljem da pristupi Fondu za modernizaciju Evropske unije.

Ministarstvo energetike je 28. maja objavilo smjernice za pristup šemi državne pomoći finansiranoj iz Fonda za modernizaciju, namijenjenu energetskim kompanijama koje koriste kogeneraciju. Šema pomoći ima ukupan budžet od skoro 362 miliona evra, koji će biti podijeljen između procjenjenog broja od devet projekata. Šema će pokriti do 100 odsto deficita finansiranja za svaki projekat korisnika.

Evropska komisija (EK) je u martu saopštila da je odobrila modifikaciju rumunske šeme državne pomoći za kogeneraciju električne i toplotne energije, proširivši je za 362 miliona evra i produživši do 31. jula 2028. godine, s ciljem da pomogne zemlji povećanje kapaciteta za kogeneraciju energije za najmanje 200 MW u naredne četiri godine.

Izgradnja novog objekta

Finansiran prihodima od aukcije emisijskih jedinica iz sistema EU za trgovinu emisijama, Fond za modernizaciju pomaže deset zemalja EU sa nižim prihodima u njihovoj tranziciji na klimatsku neutralnost.

ELCEN takođe planira da izgradi novi objekat u svojoj termoelektrani Bukurešt Jug, za šta će biti potrebna investicija od preko 300 miliona evra. Finansiranje za ovaj projekat biće posebno traženo.

Prošle godine, ELCEN je izašao iz stečaja nakon što je u potpunosti otplatio dug prema svom planu reorganizacije, a sud u Bukureštu je odlučio da zatvori stečajni postupak protiv kompanije započet 2016.

Osnovan 2002. godine, ELCEN proizvodi 40 odsto rumunske i 90 odsto toplotne energije u Bukureštu, navodi se na njenom sajtu. U 2023. godini, ELCEN je zabeležio neto profit od 122,4 miliona leja (24,6 miliona evra) uz neto promet od 3,076 milijardi leja, prema podacima Ministarstva finansija. Seenews

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti