Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostASEAN želi obavezujući svjetski sporazum o klimi

ASEAN želi obavezujući svjetski sporazum o klimi

Lideri Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) apelirali su u petak da se napravi obavezujući svjetski sporazum o klimatskim promjenama i izvršili pritisak na bogate zemlje da im dodijele više financijskih sredstava za borbu protiv posljedica promjene klime.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon regionalnog samita u Hanoju, oni su ocijenili da je neophodan novi sporazum, ambiciozniji od onog iz Kopenhagena.

Zemlje okupljene u okviru UN-ove Konvencije o klimatskom zagrijavanju “trebalo bi da rade zajedno kako bi osigurale pravno obavezujući sporazum, naročito radi ograničavanja povećanja prosječne svjetske temperature na dva stepena Celzijusa, u odnosu na predindustrijski nivo”, kazali su lideri.

Sporazum iz Kopenhagena, jedva postignut u decembru, utvrdio je kao cilj ograničavanje planetarnog zagrijavanja na dva stepena, ali ne i način na koji se to može postići.

ASEAN, koji poziva razvijene zemlje da pokažu primjer u domenu smanjivanja emisije ugljičnog dioksida, zahtijeva od njih i veća financijska sredstva kako bi se zemljama u razvoju pomoglo da se bore protiv zagrijavanja.

Kopenhagen je predvidio 30 milijardi dolara za 2010, 2011. i 2012. godinu, a zatim 100 milijardi dolara do 2020. godine, koji bi bili namijenjeni zemljama ugroženim zbog posljedica klimatskih nepravilnosti, prenosi Fena.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti