Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLeonid Čugunov: Gradnja Južnog toka u RS počinje 2015.

Leonid Čugunov: Gradnja Južnog toka u RS počinje 2015.

BANJALUKA, Trasa gasovoda “Južni tok” koju nam je ponudila Republika Srpska je veoma racionalna. S obzirom na to da se radi o zoni za izgradnju autoputa, biće nam lakše da dobijemo građevinske dozvole. Početak izgradnje bi trebalo da bude krajem 2015. godine, odnosno tada bi građevinari mogli izaći na teren, ali rad je počeo još prije potpisivanja Mape puta.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” šef Odjeljenja za upravljanje projektima kompanije “Gasprom” Leonid Čugunov, koji je zadužen za praćenje realizacije projekta “Južni tok”.
– Ostalo je da se uradi tehničko-ekonomsko obrazloženje, za šta nam treba puno podataka – rekao je Čugunov i naglasio da su lokacije planirane za izgradnju gasnih elektrana odlične, jer se sve komunikacije nalaze u blizini.

* Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Medvedev potpisali su Mapu puta za realizaciju energetskih projekata na području RS u okviru projekta “Južni tok”. Koje su dalje obaveze Srpske, a koje “Gasproma”?
ČUGUNOV: Obaveze i RS i “Gasproma” su da rade dalje na projektu što je brže moguće, jer krajem 2016. godine moramo završiti radove na kraku i kada gas dođe u Srbiju, a iz Srbije u Republiku Srpsku, moramo biti spremni da ga primimo. To je naš zajednički projekat i obaveze su uzajamne. Treba da radimo.

* Delegacija “Gasproma” prethodnih dana obišla je potencijalne lokacije za izgradnju termoenergetskih objekata. Kakvi su utisci sa terena?
ČUGUNOV: Trasa gasovoda koju nam je ponudila Republika Srpska je veoma racionalna. S obzirom na to da se radi o zoni za izgradnju autoputa, biće nam lakše da dobijemo građevinske dozvole. Gasovod će proći kroz više gradova, isto kao i autoput, i to će pomoći bržoj gasifikaciji regiona. Što se tiče elektrana, lokacije su odlične. Sve komunikacije se nalaze u blizini.

* Kada se može očekivati početak izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku?
ČUGUNOV: Početak izgradnje bi trebalo da bude krajem 2015. godine, odnosno tada bi građevinari mogli izaći na teren. Rad je počeo još prije potpisivanja Mape puta, ali, realno, građevinci će početi da rade u septembru ili oktobru 2015. godine. Ostalo je da se uradi tehničko-ekonomsko obrazloženje, za šta nam treba puno podataka.

* Koliko ste zadovoljni dosadašnjim aktivnostima koje je Republika Srpska preduzela u realizaciji ovog projekta?
ČUGUNOV: Ne sumnjamo u ozbiljnost Republike Srpske kada se radi o ovom projektu, jer je upravo Srpska bila inicijator izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz njenu teritoriju. Veoma smo srećni što su nam naša balkanska braća predložila da u tome učestvuju.

Saradnja

* Koliko će potpisivanje Mape puta između RS i “Gasproma” uticati na unapređenje ekonomske saradnje između Srpske i Rusije?
ČUGUNOV: Odnosi Republike Srpske i Rusije će nastaviti da se razvijaju. Gospodin Aleksandar Medvedev je već rekao da tu saradnju ne čini samo izgradnja kraka gasovoda, već i razvoj zajedničkog biznisa sa “Gaspromom”, Rusijom. Ne mora to da bude samo “Gasprom”, možda možete imati još neku rusku kompaniju za partnera. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti