Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGolić: U Rafineriji nafte Brod sve u skladu sa svjetskim normama

Golić: U Rafineriji nafte Brod sve u skladu sa svjetskim normama

SARAJEVO, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da zagađenje vazduha koje proizvodi Rafinerija nafte Brod nikada nije prekoračilo zadate norme Svjetske zdravstvene organizacije koje predstavljaju rizik za zdravlje stanovništva.

Ona je napomenula da postoji neprijatan miris koji nije opasan, te da menadžment Rafinerije Brod radi na tome da se ugrade filteri za sumpor i ovo postrojenje modernizuje u skladu sa savremenim evropskim standardima.

“Rafinerija Brod je postrojenje koje posluje od 1960. godine, a, prema Espo konvenciji, za sva postrojenja sagrađena prije ove konvencije postoji proces prilagođavanja, koji se odvija prema planu aktivnosti i mjera resornog ministarstva”, rekla je Golićeva novinarima.

Ona je ukazala na činjenicu da je Ministarstvo kojim rukovodi usvojilo Plan aktivnosti i donijelo ekološku dozvolu koja je usklađena sa tim planom u kojoj je tačno naznačeno šta se do kraja 2016. godine mora ispuniti kako bi se to postrojenje prilagodilo evropskim standardima.

Menadžment Rafinerije Brod, kaže Golićeva, ispunjava sve u smislu modernizacije i adaptacije u skladu sa evropskim standardima i drži se plana aktivnosti shodno ekološkoj dozvoli.

“Uprava Rafinerije Brod upravo radi na smanjenju štetnih emisija u vazduhu i postavljanju mjerne stanice, kojom će se svakodnevno obavljati mjerenja emisije iz procesnih peći i kotlova”, rekla je Golićeva i dodala da se čeka dozvola lokalne zajednice da se postavi ta mjerna stanica.

Govoreći o žalbama iz Slavnonskog Broda, odnosno hrvatskih predstavnika na rad Rafinerije u Brodu, Golićeva je navela da rafinerije u Sisku i Rijeci imaju isti problem modernizacije u skladu sa evropskim standardima.

Ona je navela da su ranije održani sastanci na kojima je bilo riječi o zaključivanju bilateralnog sporazuma o zaštiti životne sredine koji bi se bavio i tim problemima.

“Menadžment Rafinerije je nedavno upriličio prezentaciju za predstavnike Hrvatske u smislu plana aktivnosti na osavremenjavanju postrojenja u šta su se uvjerili i odlaskom na lice mjesta”, dodala je Golićeva.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da Rafinerija Brod postupa u skladu sa planom modernizacije i da će krajem 2015. i početkom 2016. godine biti jedna od najmodernijih u regionu.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti