Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUvođenje više reda u oblasti isporuke toplotne energije

Uvođenje više reda u oblasti isporuke toplotne energije

BANJALUKA, Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su juče odluku o opštim uslovima za isporuku toplotne energije, kojom su utvrđeni uslovi i način distribucije toplotne energije, kao i upravljanje distributivnim sistemom.
Odlukom se uređuju i prava i obaveze proizvođača i distributera toplotne energije, kao i prava i obaveze kupca, te se propisuju drugi uslovi kojima se obezbjeđuje redovno i sigurno snabdijevanje kupca toplotnom energijom.

“Svrha odluke je da se sistem zaštiti, ali i da sistem mora da garantuje pružanje usluga na kvalitetnijem nivou građanima koji koriste usluge tog sistema”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On je novinarima u pauzi sjednice Skupštine grada rekao da će “Toplana” utvrditi tarifni sistem za obračun isporučene toplotne energije, koji će predložiti gradskoj skupštini na verifikovanje.

“Tada ćemo znati da li će biti povećanja cijene i o tome će odlučivati Skupština grada”, rekao je Gavranović i naglasio da se cijena grijanja ne može promijeniti bez saglasnosti Skupštine grada.

Osvrćući se na mogućnost ulaska komunalne policije u stan i kontrole distributivnog priključka, Gavranović je rekao da komunalna policija kontrole vrši iskuljučivo na osnovu zakonskih ovlaštenja.

Direktor “Toplane” Mićo Milovanović rekao je novinarima da se odlukom o opštim uslovima za isporuku toplotne energije implementira savremeni sistem obračuna toplotne energije.

“Savremeni sistem obračuna podrazumijeva da je cijena struktuisana od fiksnog i varijabilnog dijela i da on u sebi sadrži tarifne elemente, stavove i tarifne grupe kupaca”, pojasnio je Milovanović.

Novi sistem obračuna toplotne energije nije prihvatljiv za opoziciju u Skupštini grada. Tako odbornik PDP-a Zoran Talić kaže da se njime stvara jasan okvir za buduće poskupljene cijene grijanja u Banjaluci, dok je odbornik SDS-a Đorđe Umićević “Toplanu” poredio sa “Titanikom”, ističući da ova odluka ne rješava ništa.

Odbornici gradskog parlamenta su tokom današnjeg nastavka 15. zasjedanja usvojili i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, kojom se u prvoj godini od osnivanja plaćanja komunalne takse oslobađaju privredna društva iz oblasti industrije i građevinarstva, sve trgovinske radnje, ugostiteljski objekti i preduzetnici. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti