Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU zakon uvrstiti zaključke koji garantuju investiciona ulaganja

U zakon uvrstiti zaključke koji garantuju investiciona ulaganja

SARAJEVO, Predstavnici EU smatraju da u zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH – “Elektroprenos BiH” treba da budu uvršteni zaključci sa ministarskog sastanka održanog u Briselu, u novembru 2012. godine, koji garantuje investicioni plan i ulaganja u visokonaponsku mrežu, kao i energetsku bezbjednosti BiH i regiona.

Evropska komisija nema problem sa činjenicom da dioničari “Elektroprenosa” dijele profit, ali je neophodno uključiti garancije u amandmane na ovaj zakon da bi se garantovalo da sva sredstva sa računa ove kompanije neće biti utrošena bez neophodnih ulaganja u infrastrukturu.

U ovom trenutku gubici na mreži nisu zabrinjavajući, ali je neophodno nabaviti rezervne dijelove, kako bi se moglo hitno reagovati u slučaju neke havarije te obezbjediti širenje sistema, za šta je potrebno dugoročni razvojni plan, smatraju zvaničnici EU.

Oni imaju zamjerke na proceduru donošenja zakona, jer, kako kažu, izmjene se donose po hitom postupku i netransparentno, bez uvida Evropske komisije u tekst ovog zakonskog akta, što “predstavlja kršenje dogovora sa ministarskog sastanka održanog 13. novembra 2012. godine u Briselu”.

Zvaničnici EU navode da se u ovom trenutku može očekivati da iz Energetske zajednice zatraže poštivanje dogovora iz Brisela i da se pokrene procedura kršenja sporazuma.

Savjet ministara BiH utvrdio je 5. decembra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH, uz zaključak da se ovaj zakonski akt dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH sa prijedlogom da se razmatra po hitnom postupku. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti