Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostStop prljavoj energiji–jer budućnost je obnovljiva

Stop prljavoj energiji–jer budućnost je obnovljiva

BANJALUKA, Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle su danas objavili edukativni animirani video namijenjen podizanju svijesti javnosti o problemima i opasnostima korištenja uglja za dobijanje električne energije.

Video je dio kampanje „Stop prljavoj energiji–jer budućnost je obnovljiva“ koju zajednički provode ove dvije organizacije kroz ETNAR projekt, koji je finansiran od strane EU.

Ove organizacije žele da upozore na sveobuhvatnost problema sagorijevanja uglja i njegovog veoma štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

„Izostanak bilo kakvog dijaloga o uticaju čovjekovih djelatnosti na životnu sredinu je status quo u Bosni i Hercegovini. Problem uglja je globalan i BiH mu mora posvetiti posebnu pažnju“, kaže  koordinator kampanje iz Centra za životnu sredinu Igor Kalaba.

Studija organizacije HEAL je pokazala da termoelektrane na ugalj godišnje, samo u EU, Srbiji i Turskoj uzrokuju 23 300 preranih smrti i 54,7 milijardi evra finansijske štete zbog troškova liječenja, izostanka sa posla i dr.

 „Mi smo itekako svjesni ovog problema i na njemu treba preventivno kontinuirano raditi. Međutim, ovaj problem se aktuelizuje samo u zimskim mjesecima kada se zbog klimatskih uslova i zajedničkog zagađenja iz privatnih ložišta, saobraćaja, termoelektrana i ostale industrije redovno višestruko prekoračuju dozvoljene vrijednosti zagađenja“, dodaje Kalaba.

Prema Studiji koju je izradio Centar za ekologiju i energiju takođe su dobijeni alarmantni rezultati.

„Studija je pokazala da je zagađenje vazduha usljed rada Termoelektrane Tuzla u 2013. godini uzrokovalo 170 hospitalizacija zbog srčanih i respiratornih bolesti, 131 000 izgubljenih radnih dana i gubitak od 4900 godina očekivanog životnog vijeka, a ekonomska šteta prouzrokovana ovim negativnim uticajima na zdravlje se procjenjuje na 99 miliona evra godišnje“, upozorava Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

„Promjena je neminovna. Osim što je štetan, ugalj je fosilni izvor energije, što znači da je neobnovljiv. Prelazak na obnovljive i čiste izvore energije, te unapređenje energetske efikasnosti će ne samo uštediti novac i otvoriti nova radna mjesta, već i sačuvati našu životnu sredinu i naše živote što bi trebao biti najjači motiv. Mi nismo protiv ekonomskog razvoja države, ali smatramo da je neodgovorno žrtvovati živote i zdravlje građana i životnu sredinu zbog zastarjelih energetskih sistema koji će se svakako morati zamjeniti. Zanemarivanje ovog  problema će otežati i poskupiti njegovo rješavanje, između ostalog i zbog međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela, vezano za zagađujuće emisije iz energetskog sektora“, zaključuje Kalaba.

Više o kampanji „Stop prljavoj energiji – budućnost je obnovljiva“ možete saznati na istoimenoj stranici na Facebook-u i na internet stranicama Centra za životnu sredinu i Centra za ekologiju i energiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti